Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Setkání mocných v Bruselu: Odchod Řecka z eurozóny si nikdo nepřeje, tvrdí Tusk

Autor: ČTK, simao - 
19. března 2015
19:30

Summit EU v Bruselu začal minutou ticha – za oběti teroristického útoku v Tunisku. Jinak se ale očekávají vášnivé diskuze. O Ukrajině, ale také o Řecku, které Evropě zatápí kvůli svým obřím dluhům a složitým jednáním o pomoci. Řecko prý platí dokonce za nejhůře spolupracující zemi v historii! Jeho odchod z eurozóny si však nikdo nepřeje, tvrdí šéf Evropské rady Tusk. Jenže...

Lídři členských zemí EU, mezi kterými nechybí německá kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident Hollande, britský premiér Cameron, ale ani český premiér Bohuslav Sobotka, v úvodu summitu uctili památku mrtvých turistů z Tuniska. K útoku se přitom dnes přihlásil Islámský stát.

V Bruselu jsou v plánu především jednání o konfliktu na Ukrajině a také o záležitosti, která Evropu tíží momentálně nejvíce kvůli finanční stránce. Ano, zase to Řecko. Situace Atén na summitu zastíní všechny ostatní debaty...

Tusk: Odchod Řecka si nikdo nepřeje

Po jednání všech zástupců nynější osmadvacítky by se v užším kruhu měla probírat situace Řecka a řešení jeho dluhové krize. O ní již mluvil šéf Evropské rady Donald Tusk. Podle něj si odchod Řecka z eurozóny nikdo nepřeje. Na okraj začínajícího summitu EU se proto rozhodl uspořádat schůzku řeckého premiéra Alexise Tsiprase se zástupci evropských institucí, kterým Řecko dluží peníze. Za účasti Merkelové a Hollandea. Tsipras chce požádat své partnery v EU o finance, které jeho země podle něj nutně potřebuje pro své fungování.

Český premiér Sobotka svolání schůzky označil při příchodu na summit za "trochu zvláštní postup", který plyne z toho, že standardní diskuze nevedly ke kompromisu, který ČR podporuje.

"Nepodporujeme odchod Řecka z eurozóny," dodal Sobotka. Evropa by podle něj měla mít možnost pochopit snahy řecké vlády pomoci lidem ve složité situaci, zároveň ale platí, že Atény těží ze solidarity dalších zemí, a měly by proto respektovat podmínky pomoci. To německá kancléřka Angela Merkelová těsně před odjezdem do Bruselu uvedla v německém parlamentu, že není důvod zoufat nad Řeckem.

MMF: Řecko je nejméně spolupracující zemí v historii

Řekové přitom musí do pátku zaplatit splátku Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) v hodnotě 300 milionů eur (asi 8,1 miliardy korun) a rovněž splatit dluhopisy za 1,6 miliardy eur (přes 43 miliard korun).

Činitelé MMF přitom označili Řecko za "nejméně spolupracující" zemi, s níž tato instituce měla ve své sedmdesátileté historii co do činění. Agentuře Bloomberg to řekly dva zdroje, které jsou seznámeny s obsahem konferenčního hovoru mezi představiteli MMF, Evropské centrální banky (ECB) a Evropské komise. Mluvčí fondu ale popřel, že by taková slova padla.

Měnový fond měl v poslední době největší problémy a Argentinou. Tu před dvěma lety otevřeně pokáral za to, že v letech po státním bankrotu z počátku minulého desetiletí manipuluje s údaji o inflaci, čímž porušuje své členské závazky. Šéfka MMF Christine Lagarde dokonce Argentinu varovala, že pokud problémy s nepřesnými údaji o inflaci nevyřeší, může dostat "červenou kartu". Jedinou zemí, která byla nucena odejít z MMF, bylo podle agentury Reuters v roce 1954 komunistické Československo.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jana999 ( 20. března 2015 09:35 )

ale my jedeme taky na dluh? Myslíš, že ti soukromníci co tam makají mají něco s EU? A nemělo by německo řecku vrátit dluh, když je přimělo za války, aby jim půjčili? Já teda nechápu, proč se německu odpouštěly dluhy, zatímco jiní jako československo muselo amíkům a britům za válku zaplatit

jana999 ( 20. března 2015 09:31 )

vy pořád vyčítáte řecku, že si žilo nadpoměry, jako by jste nežila u nás. O nás se taky říká, že si žijem nad poměry, ale nadpoměry si žila jen státní správa, stejně jako u nás, uvedený průměrný plat je nesmyslný, když ho nepobírá 50% obyvatelstva a je jen tak vysoký, protože ho zvýši pár miliardářů. Jinak mě pořád zaráží, proč by německo nemělo zaplatit za válečné zločiny a vykrádání zemí, které okupovali. To se jim to budovalo německo, když my jsme od nich byli splundrovaní a ještě jsme museli americe a anglánům splácet válečnou pomoc a dokonce anglánům každou ponožku našich vojáků, kteří za ně za války položili život. Může mi někdo říct, proč mi takový chudý stát jsme to Němcům odpustili a proč by to řekové měli taky odpouštět?

jarypadlo ( 20. března 2015 09:03 )

Všichni zapomněli že Řecko podvádělo s daty už při vstupu do EU,potom to prasklo a teď chtějí vydírat,no je to asi jako s naší menšinou-dejte,půjčte,zajistěte./možná vrátíme,možná ne/

asijo ( 20. března 2015 05:26 )

Proč se nezeptají lidí,kteří tu pakáž živí,zda si ji přejí,aby vypadli či ne.Zjistí hned,že si to lidé přejí,aby Řecko vypadlo a že Ukrajinu nechtějí v EU.

datelobecny ( 20. března 2015 00:50 )

EU je horší forma RVHP. Ti alespoň netahali cíleně do zemí Evropy alláhovce a lemry z Afriky.

Zobrazit celou diskusi