Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Masakr v Tunisu: V muzeu našli dva živé, skrývali se celou noc

Autor: ČTK ljš - 
19. března 2015
12:51

Celou noc se báli vyjít ven! Dva španělští turisté se celou noc skrývali v útrobách muzea a čekali na záchranu. Objevili je až několik hodin poté, co byli dva útočníci zastřeleni a tři další utekli. Mezi oběťmi, jejichž počet stoupl, naštěstí nejsou žádní Češi.

Počet obětí středečního útoku v Tunisu stoupl na nejméně 23. Podle agentury Reuters, která se odvolává na tuniské ministerstvo zdravotnictví, je mezi mrtvými 20 zahraničních turistů a tři Tunisané. Agentura AP ale hovoří o 18 mrtvých cizincích a pěti občanech Tuniska, k nimž řadí také dva atentátníky. Původně mělo být na místě 19 obětí a více než 40 raněných.

Národnosti mrtvých se stále upřesňují a informace z jednotlivých zemí se zcela neshodují s údaji tuniské vlády. Jasné je, že mezi zraněnými je několik lidí ve vážném stavu.

Itálie oznámila, že při útoku mohli zahynout až čtyři její občané – dvě italské oběti jsou potvrzené, dva Italové se pohřešují. Francie, Polsko a Kolumbie mají po dvou obětech, Japonsko tři a další mrtví jsou občané z Austrálie, Británie a Španělska. Pohřešují se dva Poláci. Místní oběti jsou jeden policista a řidič autobusu. Zranění utrpělo 44 lidí, z nichž šest jsou Tunisané. Stav některých je vážný.

Naděje na nalezení pohřešovaných však vzrostly, když se ukázalo, že se v muzeu celou noc skrývali dva turisté ze Španělska. Manžel jedné z italských obětí prohlásil, že exkurze do muzea neměla být vůbec povolena. "Moje žena tam neměla být," řekl.

Útočníci začali střílet na autobusy přijíždějící k muzeu. Turisté byli ze dvou parníků, které kotvily v tuniském přístavu a ve čtvrtek ráno odpluly. Na palubě lodě Splendida chybí devět lidí, kteří při útoku přišli o život. Další byli z Costa Fascinosa.

"Jsem rád, že mezi oběťmi útoku v Tunisu není žádný občan ČR. Odsuzuji tento hrozný teroristický čin a vyjadřuji upřímnou soustrast pozůstalým," sdělil ministr Zaorálek.

K akci se zatím nepřihlásila žádná skupina. Tuniská vláda ji označuje za teroristický útok na tuniskou ekonomiku, která se neobejde bez turistů, a premiér Habíb Síd jim slíbil zvláštní ochranu. Tuniská vláda předpokládá, že se útoku zúčastnilo pět lidí, z nichž dva byli zabiti.

Síd dnes zveřejnil jejich jména, ale s tím, že zatím se neví, zda náleželi k nějaké skupině. Jeden z nich prý byl znám tuniské tajné službě. Tuniská vláda se nyní snaží ve spolupráci s dalšími státy zjistit o útočnících víc a po třech zbývajících pátrá.

Síd dnes prohlásil, že Tunisko vstoupilo do "války proti terorismu". "Tyto nestvůrné menšiny nás nezastraší. Budeme jim bez milosti vzdorovat do nejzazšího konce. Zvítězí demokracie a my přežijeme," řekl.

Video Masakr v Tunisku - youtube.com
Video se připravuje ...

zelena.karkulka ( 19. března 2015 23:09 )

 Takže je ani nenapadlo to muzeum prohledat,jestli se tam neskrývají teroristi nebo tam nedali nálože???

conclude ( 19. března 2015 14:46 )

conclude ( 19. března 2015 14:46 )

honza.mlha ( 19. března 2015 14:39 )

se nepos-er

y1xcvbnm ( 19. března 2015 14:37 )

dva debilní parchanti rozstřílela- to je gramatika

Zobrazit celou diskusi