Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Agresivní panda potrhala farmáře: Vysoudil skoro 2 miliony!

Agresivní panda napadla farmáře. On za to vysoudil tučné odškodnění. - ilustrace
 (Autor: EPA)
Autor: ČTK - 
19. března 2015
08:39

Čínský farmář, kterého zle potrhala panda prchající před skupinou neschopných strážců přírody, vysoudil tučné odškodnění. Dosahuje v přepočtu asi 1,9 milionu korun.

Případ, který se odehrál v březnu loňského roku v provincii Kan-su, je připomínkou toho, že pandy vnímané většinou lidí jako roztomilí, neškodní až bezbranní medvídci jsou divokým a často zuřivým zvířetem.

Ve volné přírodě na několika místech Číny žije asi 1900 pand. Jak díky ochranářským programům stoupá jejich populace, příležitostně zabloudí i do oblastí obývaných lidmi.

V tomto případě se panda zatoulala do vesnice Li-c'-pa, kde se ji pokusili odchytit zaměstnanci lesního úřadu. Pandu ale zahnali na pole sedmdesátiletého vesničana, který se nesetkal s roztomilým plyšákem milovaným na celém světě, ale s vrčícím medvědem.

Panda se mu zakousla do nohy silnými zuby uzpůsobenými na drcení bambusu, rvala mu tkáň a odmítala se pustit. Až když jí jeden ze sousedů přehodil přes hlavu kabát, svou oběť pustila a uprchla do lesů. Zraněný musel podstoupit sedm hodin trvající operaci.

Protože byl přesvědčený, že jeho napadení způsobila neschopnost zaměstnanců lesního úřadu, zažaloval je, a nyní se dočkal odškodnění, které ale padne převážně na úhradu lékařského zákroku.

Zobrazit celou diskusi