Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Obří požár v dřevařském závodu! Provozovna fungovala nelegálně

Autor: ČTK - 
18. března 2015
21:10

Rozsáhlý požár zachvátil ve středu odpoledne areál dřevařského závodu a pily v Hlučíně na Opavsku. Na místě zasahovaly desítky dobrovolných a profesionálních hasičů.

Okolo 19:30 se hasičům podařilo požár dostat pod kontrolu, řekl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Gašparín. Provozovna fungovala nelegálně, znečišťovala ovzduší, a proto před časem její majitel dostal od České inspekce životního prostředí (ČIŽP) pokutu 500 000 korun.

Hořet začalo okolo 15:45. Podle informací ČTK hořely dvě budovy v areálu pily – sklad dřeva a jeho výrobna. Jedna z nich byla spojena s kotelnou. Tam ale požár nevznikl. Oheň jednu z budov značně poškodil. Na místo už dorazila těžká technika, která má strhnout obvodové zdivo.

"Jednalo se o požár velkého rozsahu. Vyhlásili jsme třetí stupeň poplachu. Celkem jich máme čtyři," řekl mluvčí. Jeden ze zasahujících hasičů ČTK řekl, že hašení komplikoval nedostatek vody. Proto se dlouho hasičům nepodařilo dostat požár pod kontrolu. "Voda se dovážela ze dvou míst. Je to hodně velký požár," řekl.

Dohašování požáru a prolévání trosek vodou potrvá do rána. Škodu a příčinu v tuto chvíli hasiči neznají.

Oheň vypukl v areálu dřevařského závodu, který patří firmě KRIJK Invest. Ta před časem dostala od ČIŽP pokutu 500 000 korun. Důvodem byla skutečnost, že výroba v areálu pily značně znečišťovala ovzduší prachem a pilinami. Inspektoři při kontrole navíc zjistili, že firma nemá k provozu potřebná povolení. Měla proto zastavit činnost.

ČIŽP areál kontrolovala několikrát. Výsledkem je udělená pokuta 500 000 korun. Tu firma dostala koncem února jednak za znečišťování ovzduší a také za to, že tak činila bez potřebných povolení. "Činnost měl povolit krajský úřad. Firma o povolení sice požádala, ale řízení bylo zastaveno. Nedodala potřebné doklady," řekl ČTK pracovník inspekce Radomír Štěrba.

Vedle udělení pokuty inspekce zahájila další správní řízení. Na jeho konci by firma měla ukončit činnost. Prý už se tam poslední dva týdny nepracovalo. V areálu byly dva zdroje znečištění. Jednak kotelna, která vytápí areál. Pak samotná výroba, která způsobovala zvýšenou prašnost.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi