Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Terorismus v turistickém ráji Čechů: Islamisté postříleli v Tunisu 20 lidí!

Autor: ČTK, dce, shp - 
18. března 2015
13:55

Střelba, křik, krev tekoucí po zemi... Ozbrojenci naběhli v turistickém ráji Čechů, Tunisu, do muzea Bardo, kde vzali desítky rukojmích. Některé z nich pak postříleli, další zemřeli při pokusu o záchranu, když na ozbrojence zaútočilo policejní komando. Drama je už u konce, ale jeho výsledek je 22 mrtvých. 20 z nich jsou turisté...


Jeden z poslanců oznámil prostřednictvím Twitteru, že útočníci mířili do muzea, kde ale na ně zaútočili policisté. Uchýlili se proto do budovy parlamentu, kde právě jednali poslanci a přítomni byli také ministr spravedlnosti, několik soudců a vysocí členové armády. Parlament byl krátce po oznámení útoku evakuován.

 


Podle místních médií se k útoku přihlásil Islámský stát. Policie budovu muzea evakuovala a uzavřela k ní přístup. Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová z útoku na turisty obvinila islamisty.  Islámský stát nejdříve zmínila, později už o něm nemluvila. Nyní už jsou všichni rukojmí v bezpečí. Zásahové komando je osvobodilo po dvou hodinách v zajetí.

Video Tunis rukojmí - youtube.com
Video se připravuje ...

Později se objevily informace, že jde o dva útočníky, kteří zabili několik lidí, dalších třicet jich v muzeu zajali. „Do muzea vnikli oblečení jako vojáci,“ uvedl místní ministr vnitra. Mezi oběťmi je 8 Francouzů, 2 Italové a občané Polska, Itálie, Německa a Španělska a další cizinci. Celkem bylo zraněno 42 lidí, 22 jich bohužel zemřelo včetně dvou útočníků.

Do muzea měli ozbrojenci vniknout s granáty a kalašnikovy, proto stihli zabít tolik lidí. Češi mezi zabitými nejsou. V zemi nejsou turisté, kteří by tam jeli s tuzemskou cestovní kanceláří.

„České CK v tomto týdnu vypsané poznávací zájezdy nemají,“ uvedl místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. Sezona pobytových zájezdů ještě nezačala, první charterové lety odletí z ČR na konci dubna.


 

popocatepetl ( 19. března 2015 00:20 )

Pardón, překlep, 80 tisíc ročně přes české cestovky. Ne 60.

popocatepetl ( 19. března 2015 00:19 )

Podle Českého statistického úřadu přes 150 tisíc turistů z Česka ročně, podle Asociace cestovních kanceláří 60 tisíc ročně s českými cestovkami, dalsí s cizími. To je hodně.

ocasqqq ( 18. března 2015 23:47 )

To není pro socialisty

router88 ( 18. března 2015 23:33 )

Neplácej nesmysly, blbe v každé identitě.

router88 ( 18. března 2015 23:32 )

není to dobré

Zobrazit celou diskusi