Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Velikonoční trhy v Praze: Startují už za 3 dny!

Autor: tho, zrk - 
18. března 2015
06:40

Už jen tři dny zbývají do startu největších velikonočních trhů v republice! Staroměstské náměstí v Praze se promění v jednu velkou barevnou oslavu jarních svátků. Plnou zajíčků, mazanců a beránků.

A na co se letos těšit? Kromě levnější gulášové polévky, která zlevnila o pět korun, i na velikonoční specialitu. „Doporučuji kromě tradiční nádivky nebo beránka ochutnat třeba Staropražské smažené koule, které jistě zpestří tradiční velikonoční chutě,“ říká Hana Tietze, mluvčí trhů. A co si pod názvem Staropražské smažené koule představit? „To jsou takové koule ze sladkého těsta, obalené v cukru. Loni jsme to měli jako novinku a moc to lidem chutnalo, tak letos nabídneme znovu,“ dodala Tietze.

Kdy a kam? Nejkrásnější jarní svátky – Velikonoce – můžete prožít na Staroměstském a Václavském náměstí na tradičních Velikonočních trzích už od 21. března. Trhy a s nimi spojený program pak končí 11. dubna. Oslavy budou probíhat i na náměstí Republiky před Palladiem, které se má proměnit v „rozkvetlou zahradu“. Organizátoři slibují, že nebudou chybět pestré slepičky či neposedná kuřátka.

Velikonoční trhy: ceny Velikonoční trhy: ceny | redakce

Něco o velikonočním zajíčkovi: Každý rok se jich ve světě vyrobí asi 90 milionů.

Většina lidí, konkrétně 76 %, ukousne čokoládovému zajíčkovi nejprve uši, 5 % dává přednost nohám a 4 % ocásku.

65 % dospělých preferuje mléčnou čokoládu.

100 gramů velikonoční čokolády můžete spálit hodinovou rychlou chůzí (7 km/hod) v kopcovitém terénu, luxováním po dobu 2 hodin nebo psaním na počítači přes 4 hodiny.

Tradice s velikonočním zajíčkem, který rozdává dětem pamlsky, k nám přišla z Německa.

V lidovém pojetí se zase zajíček považuje za symbol zmrtvýchvstání. A to proto, že nikdy nespí; nemá totiž oční víčka.

                                       

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi