Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Největší epidemie eboly v dějinách lidstva: Zabila rodiče 16 tisícům dětí!

Krvácivou horečkou se nakazilo více než 24 tisíc lidí.
Krvácivou horečkou se nakazilo více než 24 tisíc lidí.  (Autor: archiv Blesku)
Autor: ČTK - 
17. března 2015
12:55

Více než 16.000 dětí přišlo kvůli ebole o jednoho nebo oba rodiče. Vyplývá to z dnes zveřejněné studie Dětského fondu Organizace spojených národů (UNICEF). Z celkového počtu více než 24.000 lidí, kteří se nemocí způsobující krvácivou horečku v Sieře Leone, Libérii a Guineji nakazili, tvořily děti prý asi pětinu.

Nová studie UNICEF se zabývala dopady nejhorší zaznamenané epidemie eboly v dějinách lidstva na životy devíti milionů dětí, které žijí v zasažených oblastech západní Afriky.

Kromě ztráty rodičů či osoby, která je živila, postihlo děti také uzavření škol, které vlády zasažených zemí prosadily jako opatření proti šíření nemoci. Školní docházku tak na několik měsíců přerušilo asi pět milionů dětí.

Děti se staly i oběťmi smrtelné choroby: u mladších pěti let se úmrtnost pohybuje kolem 80 procent, u dětí do jednoho roku věku dokonce až kolem 95 procent.

„Epidemie skončí teprve tehdy, až nebudeme mít ani jediný případ. Nemůžeme si dovolit být neopatrní,“ uvedla dnes Barbara Benteinová, koordinátorka UNICEF pro ebolu.

Ani konec epidemie, který by podle Světové zdravotnické organizace (WHO) mohl nastat do poloviny tohoto roku, však prý nepřinese západoafrickým zemím výraznější úlevu. Přetížené zdravotnické systémy podle UNICEF nezvládaly zajistit očkování dětí proti závažným nemocem, jako jsou například spalničky. Ty už propukly u dětí v regionu Boké na severu Guineje a počet nakažených se zvyšuje i v Libérii. Epidemie eboly podle UNICEF také výrazně omezila boj s malárií, akutní podvýživou či virem HIV.

UNICEF uvádí, že od srpna 2014 dodal do postiženého regionu přes 6600 tun humanitární pomoci.

Ebola se začala šířit v prosinci 2013 z Guineje. Tento týden uplyne právě rok od prvního oficiálního potvrzení, že se jedná skutečně o ebolu, která se předtím vyskytovala především ve střední Africe. Nemocí se nakazilo téměř 24.600 lidí. Minulý týden WHO potvrdila, že obětí epidemie je již více než 10.000.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

fotrpjotr ( 17. března 2015 14:06 )

Nejhorší epidemie jsou USA.

Zobrazit celou diskusi