Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Americká armáda v Česku! 118 obrněných vozidel USA a pětistovka vojáků!

Autor: simao, ČTK - 
16. března 2015
14:25

Českem projedou americká obrněná vozidla a nebude jich málo. Jedná se celkem o 118 strojů a pětistovku vojáků, kteří se vrací ze cvičení NATO v Polsku a Pobaltí. Česká vláda dala k průjezdu souhlas. Podle premiéra Sobotky i ministra obrany Stropnického jde o dostání spojeneckým závazkům v době, kdy panuje značné napětí mezi Západem a Ruskem.

„Vláda vyjádřila svůj souhlas ... S průjezdem této jednotky ozbrojených sil Spojených států. Tento náš souhlas je součástí plnění spojeneckých závazků, které máme v rámci NATO,“ sdělil novinářům po jednání vlády premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „V zásadě také vyjadřujeme naši sounáležitost a solidaritu se spojenci, ať už jsou to Pobaltské státy, ať už je to Polsko, které se mohou cítit ohroženy tou současnou eskalací napětí mezi Ruskem a Ukrajinou,“ pokračoval Sobotka. „Jsme připraveni v případě potřeby si přijít na pomoc,“ dodal premiér.

Detailní informace pak doplnil ministr obrany Martin Stropnický. „Je to náš konkrétní příspěvek k aliančnímu úsilí. My jsme i v minulých měsících v souvislosti se změnou bezpečnostní situace sami volali po tom, aby aliance byla ve svých cvičeních aktivnější, aby byla viditelná a toto je toho určitý prvek,“ řekl Stropnický s tím, že se přes Česko bude vracet 2. mechanizovaný pluk převážně z oblastí v Estonsku.

Dragounská jízda Českem

„Nejdelší trasy měří kolem 1 800 kilometrů... Jedná se zhruba o 516 osob a z toho 118 vozidel. Ta vozidla jsou vesměs kolová. Jsou to obrněné transportéry typu Stryker, řekněme pro srovnání vzdáleně něco jako naše Pandury,“ uvedl šéf obrany Stropnický. „Trasy povedou tři přes naše území, aby se setkaly potom v Praze na Ruzyni a poté už pokračovaly společně přes Plzeň do základny v Grafenwöhru ve Spolkové republice Německo,“ dodal.

Přesun jednotek, který dostal název Dragoon Ride (Dragounská jízda), bude probíhat mezi 29. březnem a 1. dubnem. Asistovat mu bude Vojenská policie, Policie ČR a celní správa, samozřejmě pak i Armáda ČR, která Američanům dodá např. pohonné hmoty. „Všechny náklady si hradí americká strana sama,“ upozornil Stropnický. Vytvořena byla i speciální pracovní skupina, která bude dohlížet, aby „všechno proběhlo bez sebemenších problémů. I přes maximální úsilí to bude vyžadovat v určitých úsecích trpělivost a shovívavost našich občanů a já jim předem děkuji za to, že ji projeví,“ dodal Stropnický. 

Operace Atlantické odhodlání

Manévry NATO v Pobaltí přitom podle Moskvy destabilizují situaci na severovýchodě Evropy. „Rusko je hluboce znepokojeno násobným zvýšením počtu manévrů NATO u svých hranic. Mimořádný údiv vyvolává skutečnost, že se konají na severovýchodě Evropy, který je z hlediska bezpečnosti nejstabilnější oblastí Evropy a možná celého světa,“ uvádí se v ruském prohlášení.

NATO už loni zahájilo v pobaltských státech a Polsku operaci Atlantic Resolve (Atlantické odhodlání), jejímž cílem je demonstrovat podporu spojeneckým zemím, které se cítí ohroženy ruskou agresí na Ukrajině. Podle amerických armádních zdrojů operace potrvá tak dlouho, dokud bude trvat ruské ohrožení.

Součástí amerického projektu jsou společné manévry a výcvik vojsk, posílené aktivity amerického námořnictva v Baltském a Černém moři, modernizace evropských základen a také podpora Gruzie, Moldavska a Ukrajiny, tedy zemí, které mají s Moskvou napjaté vztahy. Washington prý zvažuje rozšíření této podpory i na Česko a Maďarsko.

Putin nařídil vlastní manévry

Také Rusko se však rozhodlo pro rozsáhlou prověrku bojeschopnosti svých vojsk na severu Evropy – v pohotovosti je ruská Severní flotila, jejíž cvičení dnes nařídil prezident Vladimir Putin. Do manévrů se podle ruského ministerstva obrany zapojí 40 000 vojáků, přes 40 bitevních lodí, 15 ponorek a stovka letounů a vrtulníků. V souvislosti s vojenským cvičením byla flotila uvedena do stavu nejvyšší bojové pohotovosti. Cvičení potrvá šest dní a podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua má „prověřit schopnost armády zajistit bezpečnost arktického regionu“.

Doporučujeme
Video se připravuje ...
Další videa