Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Desetileté holčičce jde o život: Protonové centrum se s VZP dohaduje o penězích

Protonové centrum na pražské Bulovce (Ilustrační foto)
Protonové centrum na pražské Bulovce (Ilustrační foto)  (Autor: Foto PTC)
Autor: ČTK - 
16. března 2015
14:24

Dlouholetý spor mezi Všeobecnou zdravotní pojišťovnou a pražským protonovým centrem o smlouvu se vyostřil a v sázce je zdraví desetileté holčičky. Pojišťovna tvrdí, že centrum chce za její ozařování dvakrát tolik peněz, než si účtovalo ještě před pár měsíci. Aby se léčení neodkládalo, VZP částku uhradí a pak začne situaci řešit, aby se už neopakovala.

„Dítě má sloužit jako rukojmí – majitelé centra odmítají s léčbou začít, dokud nebudou mít peníze na účtech. Přestože jde ze strany soukromého protonového centra o bezprecedentní postup, ředitel VZP Zdeněk Kabátek dnes rozhodl, že zdraví klientky je nejdůležitější a že pojišťovna více než 1,8 milionu za její ozařování předem uhradí. Až sekundárně bude VZP řešit, aby se něco takového už neopakovalo,“ uvedl mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Nemocná školačka podstoupila operaci mozkového nádoru ve Fakultní nemocnici Motol. Lékaři z komplexního centra léčbu protony doporučili jako jedinou možnou a VZP ji uhradí, i když dosud není v seznamu výkonů, podle něhož pojišťovny platí za léčení.

Pacientka musí současně prodělávat chemoterapii, s ozařováním je nutné začít co nejdříve a potřeba bude i návazná péče neurologa, fyzioterapeuta a ergoterapeuta. VZP se rozhodla vyslat dívku k léčení právě do pražského centra, s nímž nemá smlouvu. V době, kdy centrum mělo naději, že soud rozhodne v jeho prospěch o platnosti smlouvy o smlouvě budoucí, již v roce 2006 podepsal tehdejší nucený správce VZP, účtovalo VZP za jedno záření 26 000 korun.

Loni na podzim, když spor o platnost dokumentu centrum prohrálo, zvýšilo cenu za jedno záření na 39 000 korun. Nyní pacientce, o jejíž léčbu VZP minulý týden požádala, účtuje za jedno záření 55 000 korun. Podle dřívějšího vyjádření mluvčí centra Ivy Taťounové účtuje centrum VZP částku za ozáření jako nesmluvnímu partnerovi.

Tichý zdůraznil, že VZP hospodaří s veřejnými prostředky a nemůže si dovolit opakovaně platit dvojnásobek ceny za služby, které jí jiné zařízení v širším regionu je schopno a ochotno poskytovat za polovinu.

illis ( 19. dubna 2015 20:12 )

echo.3 Zajímavé údaje .

illis ( 19. dubna 2015 19:59 )

ollina Také mám takový dojem, ve většině zemí, jejichž děti se u nás s bohulibostí léčí zdarma, má své milionáře a miliardáře. U nás na naše nemocné děti sbíráme víčka od PET lahví.

echo.3 ( 20. března 2015 23:29 )

Je třeba se podívat, kdo celým byznysem a roky předem připravovaným tunelem stojí. Nejsou to jen současní majitelé PTC Laštovkové nebo jejich komlic MUDr. Pečenka, bývalý nucený správce VZP, pachatel falešné, zmanipulované smlouvy, našli by se i další osnovatelé celé té sofistikované lumpárny. Stačí se podívat do rejstříku firem a najdeme tam jedny z hlavních aktérů a možná přímo inspirátorů, kteří mají na triku řadu různých podezřelých kulišáren a podrazů. Jména finančních dobrodruhů Rouna a Francírka je dobré si pamatovat, jistě o nich ještě uslyšíme.... (klikněte na úplný výpis firmy) - https://or.justice.cz/ias/ui/rejstrik-$firma?ico=26466791

echo.3 ( 20. března 2015 22:58 )

Nemocné dítě, jako rukojmí podnikatelů s protonem? Chtějí víc a víc.... (Známe ze zpráv) Policie zahájila trestní stíhání v listopadu 2013. Případ se týká smlouvy VZP s firmou Proton Therapy Centre Czech z roku 2006, která zaručovala protonovému centru na 15 let miliardu korun ročně za léčení 1600 klientů pojišťovny s rakovinou. Pečenka, kterého do funkce nuceného správce pojišťovny jmenoval jako svého náměstka tehdejší ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD), údajně uzavření smlouvy náležitě neprojednal a navíc ji hned potvrdil razítkem ministerstva zdravotnictví. Spor o platnost dokumentu centrum prohrálo v červenci 2014, poté začalo ceny pro VZP zvyšovat - za jedno záření požadovalo nejprve 39 tisíc korun, letos 55 tisíc korun. ....Vydírání nebo přímo hyenismus?

popocatepetl ( 20. března 2015 21:03 )

Máte přesně pravdu. Už jsem o tom psal, ale příspěvky zmizely.  

Zobrazit celou diskusi