Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Pětiletá dívka trpící rakovinou dostala druhou šanci na život: Sandře transplantovali játra!

Autor: shp, et - 
14. března 2015
05:01

Lékaři jí smutně předpovídali jen čtvrt roku života, ale teď pětileté Sandře Preiszové (5) z Věstínku na Vysočině svitla naděje! Játra zasažená nádorem jí chirurgové nahradili novými orgány. Dívenka má teď devadesátiprocentní šanci na přežití.

Maminka Bohdana (40) již přestávala doufat v zázrak, když vtom zazvonil telefon. Volali jí z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) a oznámili, že pro její dcerku mají dárce jater.

Sanitka nás ihned převezla do Prahy a Sandra šla na operaci,“ popsala šťastnou událost Blesk.cz maminka. Nádor na játrech Sandry byl však velký, zákrok byl proto komplikovaný.

Operace trvala asi čtyři hodiny. „Velikost jater byla třikrát větší než u dětí jejího věku, takže se obtížně vyndávala,“ popsal zákrok lékař Libor Janoušek. I transplantovaný orgán museli doktoři velikostně upravit.

Nyní Sandra leží na oddělení ARO. Dívka však není ze všeho úplně venku. Stále nemá vyhráno. „Nevybavuji si dítě, které bychom úspěšně transplantovali s takhle velkým nádorem. Až po roce se ukáže, jestli byl nádor odstraněn beze zbytku a nehrozí jeho návrat,“ upozornil Janoušek.

Domů se podívá Sandra nejdřív za měsíc. Otázkou však je, zda bude mít kde bydlet. Na rodinu byla totiž kvůli dluhům uvalena exekuce a hrozí jí vystěhování a následná dražba jejich domu.

Hrozí i druhá transplantace

* 90 % transplantovaných má šanci na přežití minimálně jeden rok.

* Do dospělosti s novými játry přežívá až 80 % dětí, ne vždy ale bez komplikací. „Někdy orgán musíme měnit opakovaně. Buď ho tělo nepřijme, nebo játra nedorostou do velikosti, aby stačila dospělému organismu,“ řekl lékař Libor Janoušek.

Chcete pomoct Sandře?

Číslo účtu u nadačního fondu Šťastná hvězda: 2900559642/2010, var. symbol 1405

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

nf_stastnahvezda ( 16. března 2015 22:29 )

Nadační fond v součastné době pomáhá rodině řešit kritickou finanční situaci a to insolvencí. Veškeré doklady jsme předali k zpracování advokátní kanceláři, která vypracuje insolvenční návrh. V nejbližších dnech bude vše předáno soudu Finanční prostředky, které jsou zasílány na sbírkový účet nadačního fondu Šťastná hvězda 2900559642/2010, var. symbol 1405 jsou použity pouze na dlouhodobou léčbu, rekonvalescenci a materiální zajištění Sandry související s léčbou. Z tohoto účtu dluhy nelze platit.

goldsteinicik ( 15. března 2015 17:10 )

Přesně tak, celá tahle kauza zavání problémem...

goldsteinicik ( 15. března 2015 16:46 )

Podle vás je hlupák každý kdo si zjistí cokoliv co se vám nehodí do krámu. Můžete se za mě jít pomodlit ....

goldsteinicik ( 15. března 2015 16:42 )

Možná má, ale ty jsi je tu líčila jací jsou bezchybní...co ty alimenty které neplatil ani jeden z nich??? Ta "minulá" děcka taky potřebovala peníze...nebo snad ne???

goldsteinicik ( 15. března 2015 16:35 )

Vše najdete v insolvenčním spisu otce rodiny, včetně výpisu z RT, exekuční příkaz na matku od jejího zletilého syna atd. Zajímavé čtení, vše je veřejně přístupné. Někdo tady upozornil na FB matky taky zajímavé čtení...

Zobrazit celou diskusi