Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vyhodíme do vzduchu Eiffelovku a Big Ben, hrozí džihádisté! A uzavřeli pekelné spojenectví

Džihádisté vyhrožují na videu dalšími útoky. Chtějí vyhodit do vzduchu Eiffelovku
Džihádisté vyhrožují na videu dalšími útoky. Chtějí vyhodit do vzduchu Eiffelovku  (Autor: Twitter, Reuters)
Autor: simao, ČTK - 
13. března 2015
09:44

Džihádisté z Islámského státu na novém videu vyhrožují útoky na londýnský Big Ben, pařížskou Eiffelovku i Bílý dům ve Washingtonu! Vedle toho uzavřeli „pekelné“ spojenectví – s teroristy Boko Haram, kteří v Nigérii vyhladili celé vesnice.

Islámský stát vydal na novém videu důrazné varování – ústy Muhammada al-Adnaniho hrozí Západu smrtonosnými útoky – na důležité symboly i centra USA, Velké Británie i Francie. Chtějí vyhodit do vzduchu Eiffelovku!

Také španělská policie přitom dnes varovala, že zadržela osm údajných stoupenců islamistů, které podezírá z plánování útoků v zemi a verbování bojovníků pro radikální organizace v Sýrii a Iráku. Policisté nyní v souvislosti se zátahem prohledávají budovy ve čtyřech oblastech: v Barceloně, Geroně na severovýchodě a Ciudad Real a Ávila v centrální části Španělska. Jde o několikátou policejní operaci proti islamistickým radikálům v zemi. Od letošního ledna policisté zadrželi již 21 lidí.

Spojenectví s teroristy Boko Haram

Vedle hrozeb džihádisté na nové nahrávce oznámili přijetí slibu věrnosti od teroristů Boko Haram – nigerijské radikální organizace. Ta se přihlásila k extremistům ovládajícím části Iráku a Sýrie minulý týden.

Islamisté hrozí útoky na Eiffelovku či Bílý dům. Přijali také slib věrnosti od Boko Haram Islamisté hrozí útoky na Eiffelovku či Bílý dům. Přijali také slib věrnosti od Boko Haram | Twitter

Obě teroristické skupiny – Islámský stát i Boko Haram – se snaží vytvořit vlastní státy s přísnými islámskými pravidly. Šíří přitom strach a zkázu. „Náš chalífa, Bůh jej ochraňuj, akceptoval slib loajality od našich bratrů z Boko Haram, takže gratulujeme muslimům a našim džihádistickým bratrům v západní Africe,“ uvedl na čtvrteční nahrávce mluvčí IS s odkazem na vůdce organizace abú Bakra Bagdádího.

Islámský stát, který vydal novou hrozbu, se však nyní sám brání vlně útoků v Iráku – postupují proti němu vládní a kurdské jednotky především u města Tikrít.

Momentka z boje kurdských jednotek proti džihádistům z ISIS u iráckého Tikrítu Momentka z boje kurdských jednotek proti džihádistům z ISIS u iráckého Tikrítu | Reuters

Mluvčí islamistů se na nahrávce, jejíž autentičnost se podle agentur nepodařilo ověřit, obrací na muslimy, kteří se nemohou zapojit do bojů po boku radikálů v Iráku či Sýrii, aby pomohli těm v Africe. Islamisté z Boko Haram, kteří mají na svědomí tisícovky mrtvých, se totiž obrátili na Islámský stát ve chvíli, kdy jsou pod tlakem ofenzivy jednotek Nigérie a okolních států.

Ke svému boji, který probíhá na severu Nigérie, ale i v sousedním Kamerunu, Čadu a Nigeru, přitom využívají i děti. Desítky jich odvedli z útulku v Kamerunu a vycvičili je jako své budoucí bojovníky. Šlo o skupinu zhruba 80 dětí ve věku od 5 do 18 let. Většina z nich ztratila kontakt s okolím a nepamatovala si ani svá vlastní jména. Děti se nigerijským jednotkám podařilo osvobodit, byly nalezeny v objektu považovaném za sídlo náboženské školy. Nigerijská policie je převezla do sirotčince. Děti prý žily výhradně se svými vězniteli, kteří je seznamovali jen s ideologií svaté války. Přestaly si uvědomovat, kde jsou a kdo jsou.

Boko Haram vznikla v roce 2002 jako skupina stojící proti západnímu stylu vzdělání, což je obsaženo v jejím názvu – znamená „západní výuka je zakázaná“. Na města na severu Nigérie začala útočit v roce 2009 s cílem ustavit tam islámský stát. Při útocích zahynulo v Nigérii asi 13 000 lidí.

Nigerijský terorista Abubakar Shekau z Boko Haram Nigerijský terorista Abubakar Shekau z Boko Haram | ČTK

zelena.karkulka ( 14. března 2015 23:39 )

To je právě to-že to dostali-pak si toho neváží,berou to jako slabost.Tam nikomu nikdo nic jen tak nedá. Mají si udělat pořádek sami doma a ne se stěhovat na západ všichni.

taktone ( 13. března 2015 18:52 )

Já nevím ale už tady nebudu asi nic psát na všechno totiž musím reagovat negativně. Jako kdyby lidé ztratily rozum furt se píše jen o pitomcích

taktone ( 13. března 2015 18:51 )

To samozřejmě můžou, ale pak všechny Islamáky z Evropy vyhostit a IS srovnat buldozerama a je třeba jim to říct a pak to skutečně udělat.

oooo. ( 13. března 2015 18:27 )

nejen jeho  

japos22 ( 13. března 2015 16:07 )

Myslíš Johna, uřezávače hlav?

Zobrazit celou diskusi