Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Unikátní fotografie nejznámějšího teroristy: Vysmátý Usáma bin Ládin u hliněného úkrytu

13. března 2015
05:02

Usáma bin Ládin byl kdysi nejhledanějším člověkem na planetě. Po událostech 11. září 2001, které měl podle amerických bezpečnostních agentur na svědomí, na něj začal doslova lov. Ten skončil až o deset let později, kdy ho zastřelil příslušník zvláštních amerických sil. Nyní na světlo světa vypluly fotografie, kde se Usáma skrývá v hliněné chýši, a přesto je samý úsměv.

Skrýval se deset let, i když po něm bylo vyhlášeno to největší pátrání v dějinách lidstva. Řeč je o Usámovi bin Ládinovi, který měl stát za útoky na World Trade Center v New Yorku. Při nich zemřelo bezmála 3000 lidí! 

Ládin uprchl do Pákistánu, kde se skrýval až do roku 2011. Jak se dokázal skrývat tak dlouho, aniž by se vojáci dostali do jeho blízkosti? Na světlo světa se nedávno dostaly fotografie z roku 1996, které ukazují jeden z Ládinových starších úkrytů. Uprostřed hor Tora Bora zde terorista žil na tom nejosamělejším místě.

Ládin se nechal nafotit pákistánským novinářem, aby poslal jasnou zprávu o válce proti Západu. Nechal se natáčet před ohromnou knihovnou plnou islámských knih, aby vypadal chytře a sečtěle.

Na fotografiích ovšem novinář zachytil i fakt, že se tento rádoby důležitý člověk skrývá v chýši z hlíny a kamení, kdesi uprostřed ničeho. Na fotografiích chodí o holi, přesto se však často usmívá. Právě na Tora Bora Ládin vyvinul důmyslný systém podzemních chodeb, díky kterým se dokázal tak dlouho skrývat. 

Podle záznamů se Ládin často procházel po místních horách, následovali ho bodyguardi i jeho děti - ti museli terén znát stejně dobře jako on. Ládin přitom dál a dál hledal možné úkryty. Vždy s kalašnikovem po boku.

cocca ( 13. března 2015 08:24 )

 Líbí se mi ta věta "Po událostech 11. září, které měl podle amerických bezpečnostních agentur na svědomí, na něj začal doslova lov"

vegeta. ( 13. března 2015 07:42 )

Neplacej chujoviny. Natocil plno videi proti americanum, mohl sdelit cokoliv.

asijo ( 13. března 2015 05:06 )

Moc toho věděl a proto musel zemřít,aby se to nedsotalo ven,že amici.

Zobrazit celou diskusi