Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Smrt, nebo HIV? Nemocný muž se vystavil riziku smrtícího viru kvůli nové ledvině

Tony Gartside musel učinit před transplantací ledviny rozhodnutí, které mu mohlo změnit život navždy.
Tony Gartside musel učinit před transplantací ledviny rozhodnutí, které mu mohlo změnit život navždy.  (Autor: INT, youtube.com)
Autor: INT, lm - 
12. března 2015
23:26

Čtyři roky strávil čekáním na transplantaci ledviny a slinivky. Když se konečně objevil vhodný dárce, musel učinit rozhodnutí, které mohlo změnit jeho život. U dárce totiž existovalo velké riziko, že má smrtící virus HIV.

Tony Gartside (40) se narodil s cukrovkou 1. typu a po třicítce mu začaly selhávat ledviny. Na vhodného dárce ledviny a slinivky čekal čtyři roky. Když se orgány konečně naskytly, čekalo ho rozhodnutí, které mohlo jeho život změnit navždy.

Lékaři nemocnému muži zavolali ve tři ráno a postavili ho před otázku, na jejíž zodpovězení měl velmi málo času. Dárce orgánů, se kterým měl Tony shodu, totiž zemřel na předávkování drogami a existovalo velké riziko, že mohl být nakažený virem HIV. Testy na virus by trvaly dva týdny, jenže tolik času lékaři na transplantaci neměli.

„Zariskuji a řeknu ano, nebo řeknu ne a budu čekat na další šanci 18 měsíců, ne-li déle?,“ honilo se hlavou Tonymu.

Tony se rozhodl riziko podstoupit. Po několikahodinové operaci pak trpěl několik dní. Nemohl se postavit a uzdravování nepřidalo ani to, že se celou dobu strachoval, jestli se nenakazil smrtelným virem. Po dvou týdnech mu lékaři konečně řekli výsledky testů. Dárce nakažen HIV virem nebyl! Tonymu se ulevilo a po operaci se úplně zotavil. „Můj diabetes se úplně změnil. Je to nádhera. Nedá se vyjádřit, jak dobře mi teď je. Beru to jako druhou šanci a jsem neskonale vděčný rodičům zemřelého, že se rozhodli jeho orgány darovat,“ přiznal britskému deníku DailyMail Tony.

babapsi ( 13. března 2015 02:05 )

ať se mu dobře žije, dostal život podruhé,určitě si toho bude vážit, ať kolem sebe šíří jenom radost !

Zobrazit celou diskusi