Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Válka uvrhla zemi do tmy: Sýrie přišla o 80 % světla, odhalují satelitní snímky!

Autor: ČTK - 
12. března 2015
18:53

Syrská válka má za čtyři roky na kontě přes 200 000 lidských životů a miliony uprchlíků. Zdecimovala syrskou infrastrukturu včetně energetiky. Sýrie přišla o 80 % světla, doslova temné období však nekončí. V zemi navíc řádí islamisté. A ti, co neutekli, žijí se západem Slunce často ve tmě...

Dokládají to satelitní snímky, z nichž je patrné, že ve srovnání s předválečnými lety je vyřazeno více než 80 procent světelných zdrojů! Největší tma je v Aleppu, které bývalo ekonomickými "plícemi" Sýrie. Srovnáním družicových snímků se zabývali vědci z čínského Wu-chanu a jejich výsledky zveřejnila koalice několika nevládních organizací. V Aleppu v noci oproti předválečným letům "chybí" 97 procent světel.

"Sýrie se propadla do tmy doslova i přeneseně," prohlásil bývalý britský ministr zahraničí David Miliband, který patří k jedné z nevládních skupin sdružených v organizaci #withSyria.

"Údaje o nočním osvětlení nikdy nelžou. Čím více tmy, tím je tam více vystěhovaných osob, více poničené infrastruktury a víc výpadků proudu. Snímky jsou pořízeny z výšky 800 kilometrů nad Zemí a mohou nám pomoci pochopit utrpení, jemuž jsou Syřané denně vystaveni," řekl autor studie Si Li. Podle něj to, že jsou domy v noci temné, neznamená vždy, že jsou zničené.

Lidé večer nesvítí, aby jejich příbytky nebyly terčem leteckých útoků. Na relativně dobrý stav infrastruktury se dá ze satelitních snímků usuzovat jenom v Damašku a jeho okolí a také v pohraniční Kunajtře na Golanech. V těchto dvou lokalitách ubylo nočního světla jenom o 35 %, respektive o 47 %.

pekaaaros ( 12. března 2015 19:36 )

Hitler byl sice blázen, ale aspoň to co dělal, mělo nějakou myšlenku a cíl. Chtěl postavit svět na vyvolené rase germánů. Možná zvrhlý, ale aspoň to mělo nějakou myšlenku. Sice šílenou, ale mělo. IS jsou ale ještě větší zlo, protože nejen že jsou šílení, ale ještě navíc nemají žádnou myšlenku. Jejich jediná myšlenka je zabíjet, zabíjet, ničit, pálit, vraždit, zabíjet. Tam není žádná pohnutka něco vytvořit, něco založit. Tam je jenom ničit ničit ničit a bořit. A ta myšlenka, za kterou se schovávají? Islám? Vždyť oni sami ten Islám pouští druhým uchem ven, ti předáci IS kašlou na modlitby, nedodržují základy své víry a do své svaté knihy si píší úplně co chtějí. IS je ďábel, jaký tady na Zemi možná nikdy nebyl! Protože má naprosto šílený myšlenky a k tomu potenciál získat moderní zbraně. Dovedete si představit, kdyby se IS zmocnil třeba pravých neštovic a hodil to na Paříž?

Zobrazit celou diskusi