Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Unesený Čech je zatím naživu, věří Zaorálek. Neví ale kde ani jak dlouho

Autor: ČTK - 
12. března 2015
14:03

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek věří, že Pavel H., který byl v Libyi unesen džihádisty z Islámského státu, je naživu. Česko se nyní podle něj snaží především zjistit, kde se pohřešovaný muž nachází. Variant je podle ministra několik.

"Předpokládám a věřím, že český občan je naživu," uvedl Zaorálek, podle něhož je stále "suverénně nejpravděpodobnější variantou", že muž byl s dalšími osmi pracovníky firmy VAOS unesen radikály z libyjské odnože organizace Islámský stát.

Jistotu, že je naživu, prý ministr nemá. "Ale není to tak, že bychom si mysleli, že je to marné. My předpokládáme, že je naživu, a snažíme se zjistit, kde je," řekl Zaorálek po dnešním jednání krizového štábu na ministerstvu zahraničí.

Konkrétní představu o osudu pohřešovaného Čecha úřad podle Zaorálka zatím nemá. "Je to pořád tak, že máme více hypotéz a vyhodnocujeme je. Jdeme několika směry. To hlavní je zjistit, kde by se měl český občan nacházet. My hledáme první to místo," uvedl ministr. "To se nám v tuto chvíli ještě nedaří určit, protože variant máme více," dodal.

Kolik lidí na jeho nalezení pracuje, odmítl ministr specifikovat. Je jich podle něj ale značné množství. Česko podle Zaorálka spolupracuje s ostatními státy, jejichž občané se po útoku pohřešují, i s mezinárodními organizacemi, které v Libyi působí. Praha do regionu také vyslala dva diplomaty, kteří už jsou na místě a mají sbírat informace a zajišťovat kontakty. Jejich počet je podle Zaorálka dostačující. "Ten počet odpovídá práci, která se má odvést," soudí.

Česku se podle ministra rovněž hlásí řada lidí, kteří tvrdí, že mají v oblasti kontakty, které by mohly pomoci muže najít. Úřady se nyní snaží mezi nimi najít ty nejspolehlivější. "Tohle vyhodnocování kontaktů a jejich hodnoty i těch hypotéz a variant, které se nám nabízejí, to je velká část té práce," přiblížil aktivity ministerstva a tajných služeb.

Čech se pohřešuje spolu s jedním Rakušanem, čtyřmi Filipínci, dvěma Bangladéšany a Ghaňanem. Skupina pracovala v severoafrické zemi pro firmu VAOS (Value Added Oilfield Services), jež se zabývá zajišťováním zázemí ropnému sektoru v Libyi.

Video Zprávy: Islamisté unesli Čecha! A Krainová s hollywoodskou hvězdou! - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi