Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Šéfka ERÚ Vitásková: Čechům hrozí energetická chudoba! Jak se změní ceny energií?

Šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková
Šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková  (Autor: Foto Blesk - Karel Kopáč)
Autor: vr, ČTK - 
12. března 2015
05:44

Každému pátému Čechovi hrozí energetická chudoba. Co to znamená? Až 20 procent domácností nemusí být schopno platit účty za energie. Šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková Blesku odpovídala na to, co se s tím dá dělat. A jak se pro příští rok změní ceny energií! 

"Pro příští rok budou nastavena nová regulační pravidla. Očekáváme, že se regulovaná složka ceny nebude moc hýbat. Jestli dojde o navýšení třeba o procento, tak to bude z důvodů zajištění energetické bezpečnosti, kdy je nutno postavit některé plynovody a propoje s ostatními zeměmi," řekla v rozhovoru pro Blesk Vitásková. A dodala: "To pro případ, že by byly výpadky dodávek plynu přes Ukrajinu kvůli konfliktu s Ruskem."

Panují však i jiné obavy. I Česku hrozí energetická chudoba. "My jsme se jako první ze státních institucí začali tímto problémem zabývat. Nechci svými rozhodnutími i třeba v souvislosti s novým tarifním modelem do energetické chudoby uvrhnout lidi, kteří tam nejsou. Obzvlášť citlivé to je u důchodců, kteří opravdu počítají každou korunu," upozornila Vitásková.

Poslanci se přitom včera po mnohahodinové debatě pustili do závěrečného čtení kontroverzní vládní novely energetického zákona. Podle Vitáskové však ministerstvo průmyslu a obchodu přesně nevyčíslilo dopady na spotřebitele.

Novela mimo jiné stanoví, že poplatek za obnovitelné zdroje se má nově platit podle kapacity jističe, a nikoli jako dosud podle spotřeby. Ministerstvo průmyslu ujišťuje, že žádný odběratel nově nezaplatí víc než dosud, někteří by údajně naopak mohli ušetřit. Novela má také umožnit rozvoj střešních fotovoltaických elektráren s instalovaným výkonem do deseti kW. Pro jejich instalaci už nebudou domácnosti potřebovat licence.

ERÚ však tvrdí, že není možné spočítat dopady novely, která obsahuje i návrh na zřízení Rady ERÚ. Ta má úřad řídit. Podle návrhu by měla členy rady jmenovat vláda na návrh ministra průmyslu. Podle Vitáskové ale rada úřad spíše destabilizuje. Stejně tak varovali před růstem cen i destabilizací ERÚ poslanci Úsvitu. Poukazovali i na to, jaké problémy a náklady přineslo zavedení podpory obnovitelných zdrojů, hlavně solárních elektráren. Vyjadřovali obavy, aby se podobná situace neopakovala.

Celý rozhovor s šéfkou ERÚ Vitáskovou čtěte ve čtvrtečním Blesku!

Alena Vitásková při tiskovce Úsvitu Alena Vitásková při tiskovce Úsvitu | Foto Blesk - Alexandr Malachovský

fionora ( 12. března 2015 16:53 )

Alence chodoba nehrozí, má dost za Banner atd.

mememumu ( 12. března 2015 16:22 )

Tolik sebekritiky... Jinak je roztomilé vidět, jak někteří duchem mdlejší lidé rozlišují na politiky (oni) a lidi (my), jako kdyby nám sem politiky někdo nasadil zvenčí.

mememumu ( 12. března 2015 16:16 )

30% národa jsou zloději, politici a lidí v šoubyznysu? Zajímavý. Ale od tebe poměrně očekávatelný, vesnický mamlasi.

mememumu ( 12. března 2015 15:58 )

Jinak k tomu zborjnímu průmyslu je dobré odkázat třeba na obrovský zbrojní projekt L-159, v němž byly utopeny desíty miliard Kč. Ale k čemu, když nejsou zákazníci? A proč nejsou zákazníci? No protože už nemáme za pr.delí SSSR resp. východní blok, který zajišťoval odbyt. Na zbrojním trhu více než kde jinde platí, že silnější pes mr.dá. A samostatná ČR (ČSFR) je příliš slabý pes.

mememumu ( 12. března 2015 15:53 )

Zrušení komunistické strany by vůbec, ale vůbec nic nevyřešilo. Plácnutí do vody. Zbrojní průmysl nikdo nezrušil. Odbyt zbrojního průmyslu klesl adekvátně tomu, že se rozpadl východní blok a my už nebyli fabrikou východního bloku na výrobu zbraní. Zákon o podpoře obnovitelných zdrojů energií nenavrhli lidovci, byl to vládní návrh koalice, kde byli také lidovci. Problém není ale samotná existence zákona (ta byla požadována i z EU), ale jeho změny provedení při projednávání v parlamentu a zejména pasivita v následjících letech, kdy se zmenily podmínky na trhu a zákon bylo třeba novelizovat. Takže celkově ti dávám tak za 4-.

Zobrazit celou diskusi