Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zeman promluvil o Čechovi v Libyi. Kvůli Hanče a Tonče bombarduje velvyslance!

Prezident Zeman promluvil o případu uneseného Čecha v Libyi Pavla z Vysočiny
Prezident Zeman promluvil o případu uneseného Čecha v Libyi Pavla z Vysočiny  (Autor: ČTK, Facebook)
Autor: ČTK - 
11. března 2015
19:29

Vyřešení situace okolo Čecha pohřešovaného od minulého pátku v Libyi bude záviset především na práci tajných služeb, a to nejen českých, uvedl dnes prezident Miloš Zeman. On sám prý v tomto případě, na rozdíl od únosu Češek Hanky a Tonči v Pákistánu před dvěma roky, nemůže nic podniknout.

„Já ve věci dvou unesených Češek v Pákistánu bombarduji pákistánského velvyslance,“ uvedl dnes Zeman v rozhovoru pro ČTK. Pákistánskému prezidentovi prý v této záležitosti poslal už několik dopisů. „Nicméně situace v Libyi je jiná, protože tam neexistuje žádná ústřední vláda, takže není na koho se obrátit a bude opravdu záviset na tajných službách, zdaleka nejenom českých, zda se jim podaří dosáhnout nějakého rozumného řešení této situace,“ konstatoval prezident.

Případ pohřešovaného Čecha v Libyi jinak nechtěl příliš komentovat. „Dnes čím méně o tom budeme mluvit, tím větší – byť slabá – je naděje, že ty rukojmí se podaří propustit,“ soudí.

Čech se spolu s jedním Rakušanem, čtyřmi Filipínci, dvěma Bangladéšany a Ghaňanem pohřešuje po pátečním útoku na libyjské ropné pole al-Ghaní. Skupina tam pracovala pro firmu VAOS (Value Added Oilfield Services), jež se zabývá zajišťováním zázemí ropnému sektoru v Libyi. Podle rakouské a filipínské diplomacie zaměstnance unesli radikálové z libyjské odnože organizace Islámský stát.

Česká diplomacie verzi o únosu islamisty potvrdila „na 99 procent“. O místu pobytu pohřešovaného českého občana ani jeho stavu stále nemá žádné informace. Česko prý zatím ani nikdo nekontaktoval.

Situace kolem Češek Hanky a Tonči pak zůstává také nejasná. V Pákistánu byly mladé české turistky uneseny 13. března 2013, když cestovaly z Íránu do Indie a jejich mikrobus zastavili asi 120 kilometrů od hranice s Íránem neznámí ozbrojenci. Vyjma dvou zveřejněných videí nemají úřady o dívkách žádné informace. Minulý týden oznámil ředitel pákistánského Národního úřadu pro krizové situace Saúd Azíz, že pákistánské úřady mají podezření, že by unesené ženy mohly být v Afghánistánu.

dzambulka007 ( 12. března 2015 16:48 )

9rot6 ( 12. března 2015 06:09 )

Pan prezident má pravdu, s tou Lybií nelze nic moc dělat, tam se vůbec neví,kdo s kým bojuje a proč, dokud tam byl Kaddáfí, tak tam byl jakýs takýs režim,ale teď se opravdu není na koho obrátit, ale v případě těch dvou češek, Hanči a Tonči je s kým jednat, ale úředníci hlavně v Pakistánu a přilehlých destinacích, Afgánistán, Irán atd. mají na vše čas a jsou líní, ale věřím tomu, že taková slušná růlička doláčů by udělala své, jinak nikdo nezvedne zadek!

andula1 ( 12. března 2015 04:48 )

Opravdu sešlost stupidní diskuse opět útočí... nebot nemají všech 5 pé pohromadě,oni jsou praštění pytlem přes pitomou palici.

andula1 ( 12. března 2015 04:46 )

Tak tebe asi pan president opravdu nezná,ale za to na diskusi si známá až moc, myslím, že máš taky všech 5 pé.....praštěná pytlem přes pitomou palici

dzambulka007 ( 12. března 2015 00:07 )

Zobrazit celou diskusi