Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Expert: Jak přežít únos teroristy?! Nechytračit, spolupracovat a získat si spojence!

Autor: shp - 
11. března 2015
15:25

Děsivé přepadení, zmlácení, spoutání, oslepení a převoz neznámo kam. Následují dlouhé týdny plné mučení, ponižování a nepopsatelného teroru. To je jen slabý nástin toho, co zažívají vězni teroristů. V jejich zajetí se ocitl i Čech Pavel, který v Libyi pracoval pro ropnou společnost jako kuchař. Jak se v takové krizové situaci zachovat a zvýšit si šance na přežití?

Vy tu situaci neovlivníte, většinou jste v šoku, jste napaden fyzicky, je vám dána kapuce na hlavu, jste vtažen do vozidla. Máte minimální kontrolu nad situací. V podstatě se nezachováte nijak,“ řekl v pořadu České televize Studio 6 Pavel Boháček, spolupracovník armádních novin.

Vysvětlil, že při samotném únosu je lepší se nesnažit osvobodit, tato fáze je nejnebezpečnější, protože i zkušení teroristé jsou při útoku nervózní. Při převozu by unesený neměl klást odpor. „Pasivní spolupráce. Co vám řeknou, to udělejte. Pokud vám nabídnou jídlo a pití, najezte a napijte se,“ dodal expert. Unesený totiž neví, kdy k tomu bude mít další příležitost. Může to být zadlouho.

Připravte se na dlouhé období nepohodlí, připravte se na to, že se dlouho nevyspíte. Pokud jste sám, je to určitá nevýhoda, pokud jste skupina, můžete se domluvit například na střídání ve spánku,“ vysvětlil.

V některých situacích se doporučuje přehrávat, když vás bijí. Možná vás pak přestanou bít. Záleží ale na situaci, v islámských zemích se slabost považuje za přítěž. Musíte jednat a kooperovat tak, abyste nebyl přítěž. Musíte pro ně být cenný,“ dodal Boháček.

Spolupracujte. Základní komunikace s teroristy je potřeba. Nemá cenu jim lhát, řekněte jim základní informace o sobě. Nemá cenu chytračit. Nevíte, o co té skupině jde, nemůžete proti ní vymyslet taktiku,“ dodal.

Podle Boháčka má unesený také přečíst vzkaz, který mu teroristé dají. Při dlouhodobějším únosu je podle něj důležité seznámit se s únosci a zkusit s nimi výměnný obchod – např. cigaretu za vodu.

ellka ( 11. března 2015 18:47 )

Ten expert by mal davat rady kazdemu kto ide do rizikovych oblasti, nie na strankach blesku. Ak tam dotycny siel a nemal informacie, tak tazko si radami na nete pomoze, pochybujem ze mu unoscovia povolia citat spravy z BLESKu

stokl.roman ( 11. března 2015 17:08 )

Už s tím seš trapnej, origo-klone!

stokl.roman ( 11. března 2015 17:07 )

Nekecej, vegeto!

avina ( 11. března 2015 16:38 )

Měl poslechnout, odejít. Rakouská firma, pro kterou pracoval, jej vyplatí.

stokl.roman ( 11. března 2015 16:37 )

Doufejme, že se z toho dostane. Asi za fůru peněz, ale vem je čert, když mu to zachrání krk

Zobrazit celou diskusi