Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Putin vyznamenal zločince: Muže podezřelého z vraždy Litviněnka a čečenského prezidenta

Autor: Petr Šour - 
11. března 2015
10:12

Ruský prezident Vladimir Putin oceňuje své nohsledy. Vyznamenal Andreje Lugovoje, podezřelého z vraždy Alexandra Litviněnka, i čečenského vůdce Ramzana Kadyrova, který se nedávno zastal vraha Putinova protivníka Borise Němcova.

Lugovoj (48) už dávno není špiónem, povýšil na poslance Státní dumy. V Londýně je přitom od roku 2006 hlavním podezřelým v případě otravy bývalého příslušníka KGB a pozdějšího velkého kritika Kremlu Litviněnka (†43) radioaktivním poloniem. Oběť zločinu se totiž krátce před zhoršením zdravotního stavu setkala v Londýně s krajany, mezi kterými byl i Lugovoj. Právě oni jsou podezřelí, že mu jed přimíchali do čaje.

„Litviněnko dostal takovou dávku, že šlo v podstatě o malý jaderný útok na Londýn!“ soptí dodnes právníci pozůstalých, kteří se snaží vrahy pohnat k zodpovědnosti. Putin se však žádosti o vydání Lugovoje vysmívá. Nyní mu navíc ještě udělil i státní medaili za služby vlasti, zvlášť za rozvoj parlamentního systému a za zákonodárnou činnost.

Metál Čečenci

Ruský prezident navíc udělil také Řád cti kontroverznímu čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi (38). Medaili za vynikající výsledky své sociální aktivity a dlouholetou poctivou práci tak dostal muž, jenž měl podle opozičních novin Novaja gazeta doma mučírnu pro otcovy odpůrce, je zapleten do mnoha vražd a jehož hlavním zdrojem příjmů má být výkupné z únosů lidí.

„Jen jeho moudrá politika, jeho pomoc a podpora umožnily dosáhnout (v Čečensku) pevného míru, postavit republiku na nohy, vzkřísit její ekonomiku, kulturu a duchovnost,“ uvedl čečenský vůdce. „Dát život za takového člověka, to je ten nejlehčí úkol. Ujišťuji, že splním jakýkoli příkaz, vyřeším pro něj jakkoli těžký úkol, ať mě to stojí cokoli. Sloužím Rusku, sloužím lidu!“ napsal 38letý Kadyrov.

Šéf severokavkazské republiky, rozvrácené dvěma ničivými separatistickými válkami v 90. letech, dostal od Putina vyznamenání jen pár dní poté, co se veřejně zastal jednoho z mužů podezřelých z podílu na vraždě opozičního politika Borise Němcova. V opozičních médiích se objevily spekulace, že za Němcovovou vraždou stojí právě Putin s Kadyrovem. Vyznamenání prý mohlo být pro čečenského prezidenta odměnou.

smrk ( 24. května 2015 08:35 )

Není potřeba se rozčilovat - v takové jů es ej se medaile rozdávají vrahounům šmahem ( myslím tím členy "osvobozenecké armády USA").

erikcom ( 12. března 2015 15:41 )

tady se zase vyznamenavaji vrahové mašínovi

jarda304 ( 11. března 2015 11:19 )

Vondra nic neví. Jako ministr nic nevěděl, o milionech za skandální výtvor sochaře Černého pro EU, nic nevěděl o Promopro a 600 milionech, nic neví o Nagyové, nic nevěděl o podezřelých nákupech. Jediné co věděl bylo, kdy se bere a kolik.

olkl ( 11. března 2015 11:17 )

Putin vyznamenal zločince...Jak by řekl Karel Kryl..." Vrah o morálce káže..."

jarda304 ( 11. března 2015 11:16 )

to je zase vymývání mozků, nesedí nějací zločinci v redakci Blesku ?

Zobrazit celou diskusi