Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Prostitutky mají v nevěstinci právo na plný pracovní úvazek, rozhodl soud

Prostitutky ze španělského nevěstince mají právo na plný úvazek, rozhodl soud.
 (Autor: profimedia.cz - ilustrace)
Autor: shp, ČTK - 
11. března 2015
07:42

Mají právo na šlapání i zaměstnání! Barcelonský soud rozhodl, že majitel místního nevěstince musí zaměstnat své tři prostitutky na plný úvazek. Z přelomového rozsudku také vyplývá, že zaměstnavatel musí zaplatit státu za svoje podřízené příslušné sociální a zdravotní pojištění.

To má ženám zajistit přístup ke státní zdravotní péči, pojištění proti invaliditě, státní penzi a navíc podporu v případě nezaměstnanosti. Najímání sexuálních pracovnic je ve Španělsku trestný čin, ale prostituce je legální pro ty, kteří v oboru pracují na vlastní pěst.

Jde o důležitý krok, ale je to jen jeden krok k normalizaci povolání,“ prohlásil zástupce sdružení hájícího zájmy prostitutek. Tato organizace prostitutkám pomáhá registrovat se u úřadů jako osoby samostatně výdělečně činné, aby mohly mít nárok na dávky státní sociální podpory.

Současná situace „bezpráví“ a neuznávání povahy pracovního poměru v oboru podle soudu nesporně omezuje důstojnost, svobodu a rovnost drtivé většiny prostitutek.

Ve Španělsku, kde žije přes 47 milionů obyvatel, se živí prostitucí kolem 600 000 lidí. Tento druh „podnikání“ prý ročně v zemi vynáší 3,8 miliardy eur (přes sto miliard korun).

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tetahb ( 11. března 2015 10:53 )

A mají také píchačky? Pracovní doba od 7:30 do 160? Půl hodiny na oběd?

jen123 ( 11. března 2015 08:50 )

souhlasím

mak ( 11. března 2015 07:56 )

 Spíš aby platily daně, ne? Kouzelné je toto: "Současná situace "bezpráví" a neuznávání povahy pracovního poměru v oboru podle soudu nesporně omezuje důstojnost, svobodu a rovnost drtivé většiny prostitutek." Kdyby měly důstojnost, nedělají tuhle práci.

Zobrazit celou diskusi