Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Čecha Pavla H. unesli v Libyi: Tyhle rukojmí islamisti pustili!

  • Autor: Jaroslav Šimáček - 
    11. 3. 2015
    05:00

    Jsou to příběhy, které dávají naději. Občany Itálie, Španělska, Švédska či Švýcarska islamisté propustili. V zajetí strávili řadu měsíců. Zažili si mnohé – šok, útlak, násilí, bití, špínu, psychické strádání. Ale nakonec se mohli vrátit domů! Zařadí se k nim i Čech Pavel H.? Jeho rodina i mnoho dalších Čechů věří, že ano!

  • 1.Itala v Libyi pustili po 4 měsících

    Pavla H. unesli v Libyii podle všeho ozbrojenci z Islámského státu. Ten má sice silnější zázemí především v Iráku a Sýrii, rozvrácená Libye mu však skýtá řadu možností – ropná pole, cestu přes Středozemní moře do Evropy... Právě na ropné plošině pracoval Pavel H. K únosu Evropanů však nedošlo v Libyi poprvé. Loni v červenci ve městě Zuára ozbrojenci zajali tři inženýry. Petara Matice z Bosny a Emilia Gafuriho z Makedonie propustili za dva dny, Itala Marca Vallisu zadržovali 4 měsíce. Italové za něj museli zaplatit výkupné – v přepočtu 27 milionů korun.

  • 2.Tučné výkupné za kamarádky

    Necelých 6 měsíců strávily pro změnu v syrském zajetí Italky Greta Ramelli a Vanessa Marzullo. Do Sýrie se vydaly jako ošetřovatelky v rámci humanitárního projektu. Nedbaly přitom varování svých rodin a vyrazily na tenhle riskantní podnik do Aleppa, které se po letech bojů změnilo v trosky. Unesli je radikálové z fronty An-Nusra. A spekulace o výkupném se vyšplhaly ještě více, až na 360 milionů korun!

    Chvilky dojetí na římském letišti: Italky Vanessa a Greta se vrátily ze syrského zajetí domů Chvilky dojetí na římském letišti: Italky Vanessa a Greta se vrátily ze syrského zajetí domů | Reuters

  • 3.Útěk, nebo vykoupení švýcarského páru?

    „Přes den jsme přespávali v kozích chlívcích, v noci se brodili řekami, šplhali přes hory. Jednou nás vezli 17 hodin zavřené v kufru džípu,“ vzpomínala na věznění Švýcarka Daniela Widmer. Trvalo to dlouhých 8 měsíců, než se ona a Olivier David Och vrátili do vlasti. Oficiální verze je, že teroristům utekli. Neoficiální? Švýcaři také museli zaplatit výkupné! Švýcarský pár unesli v roce 2011 v Pákistánu, tehdy jim bylo 29 a 31 let.

    Švýcarský pár unesený v Pákistánu Švýcarský pár unesený v Pákistánu | Profimedia.cz

  • 4.Francouz: Prosit o milost je hloupost

    Celkem 10 měsíců strávil v zajetí novinář z Francie Nicolas Hénin se svými kolegy. Byl vydán na milost a nemilost islamistům v Sýrii, do jejichž spárů padl v červnu 2013. Jednání o propuštění byla náročná, opět se spekuluje o tučném výkupném. Hénin nyní pro BBC popsal své zajetí. „Prosit o milost je to nejhorší, co můžete udělat. Je to hloupost, nikdy to nezkoušejte,“ uvedl Hénin. „Jako rukojmí nemůžete nic, jste pouhá loutka,“ dodává. Během zajetí trpěli hladem, věznitelé je občas bili, drželi je v malých celách...

    Propuštěný Francouz Nicolas Hénin s rodinou Propuštěný Francouz Nicolas Hénin s rodinou | Profimedia.cz

  • 5.Španělé držení na prahu Evropy

    Několik měsíců strávili v zajetí i španělští novináři Javier Espinosa, Ricardo García Vilanova a Marc Marginedas, kteří byli propuštěni loni v březnu. Zkušený korespondent španělského deníku El Mundo Espinosa a fotograf Vilano byli přitom drženi džihádisty nedaleko města Rakká, jednoho z center krutého chálífátu a dějiště přehlídek po zuby ozbrojených islamistů s černými vlajkami, které však leží jen nedaleko hranic s Tureckem. Na prahu Evropy...

    Propuštění španělští rukojmí Ricardo Garcia Vilanova a Javier Espinoza Propuštění španělští rukojmí Ricardo Garcia Vilanova a Javier Espinoza | Profimedia.cz

  • 6.Švédští novináři: 90 dní strachu

    Letos v lednu byli propuštěni i švédští novináři Nicolas Hammarström a Magnus Falkehed, kteří v zajetí strávili asi 90 dní. Švédští představitelé odmítli sdělit, kdo přesně je zajal a jak se dostali na svobodu. S teroristy nechce řada zemí vyjednávat, jenže situace se občas mění, když se do zajetí dostanou jejich vlastní občané.

    Propuštění Švédové Magnus Falkehed a Niclas Hammarstrom Propuštění Švédové Magnus Falkehed a Niclas Hammarstrom | Profimedia.cz

    Podívejte se na Bleskové zprávy:

    Video Zprávy: Islamisté unesli Čecha! A Krainová s hollywoodskou hvězdou! - Blesk TV
    Video se připravuje ...

     

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

stokl.roman ( 11. března 2015 10:54 )

Každopádně zaplaťpámbu za to, že je ten malej č.ů.rák po smrti

stokl.roman ( 11. března 2015 10:12 )

Třináctiletý Francouz abú Bakr Faransí se stal nejmladším cizincem ze Západu, který padl v řadách Islámského státu....to je, panečku, Francouz jak poleno, abú Bakr Faransí....hezky si Francouzi zasvinili zemi těmahle podlidma!!

stokl.roman ( 11. března 2015 09:40 )

Za každýho unesenýho člověka okamžitě odprásknout jednoho muslima v zemi, ze které unesený pochází. Je jedno kterýho, muslim je beztak tvor bez ceny!!

stokl.roman ( 11. března 2015 09:27 )

Podle pavlíka-pejskomr.da je ten týpek nějakej namakanej (nevšiml jsem si), takže to určitě není kuchař, ale "univerzální voják"

stokl.roman ( 11. března 2015 09:22 )

Také ne, měli jsme inaké

Zobrazit celou diskusi