Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ostrý jazyk Jany Postlerové: Čeština Krnáčové je jako tunel Blanka!

Autor: Jana Postlerová, zrk - 
11. března 2015
06:11

Už 100 dní ve funkci primátorky hlavního města Prahy oslavila Slovenka Adriana Krnáčová. Na její mluvu si posvítila hlasová lektorka Jana Postlerová!

Slib „Prostě se to naučím“ se v případě češtiny Adriany Krnáčové zdá stejně náročný jako zprovoznění tunelu Blanka…

Komunikaci v češtině zvládá podle mě na takových 80 procent, protože se teprve učí. Já osobně mám ráda Slováky, kteří – když zde chtějí žít – dělají maximum proto, aby se naučili náš jazyk. Což ona dělá. Ale nutno říci, že má ještě kus cesty před sebou. Přestože jí fandím, občas vnímám, jak ji zrazují nedostatky ve výrazivu i zvukomalebnosti češtiny – protože Slováci mají důraz ve slovech položený jinak – a stejně tak i skloňování.

Video Primátorka Prahy: Za Blanku nemůže jeden debil, je jich tak víc! - TV Nova
Video se připravuje ...

Nejtěžší je naučit se myslet v převzatém jazyce. Pokud je člověk v klidu a má čas nad tím, co říká, přemýšlet, soustředit se, chybuje méně. Když se ale rozčílí (jak se Krnáčové stalo minulý týden, když zjistila, že se tunel Blanka opět neotevře), jde čeština stranou a začne uvažovat v rodném jazyce, což se promítne i do verbálního projevu. Proto v něm měla řadu slovenských výrazů typu „alebo“, spojek či zkomolenin. 

Co jí dělá potíže, jsou pády. Řekne třeba, že se popasovala s „takovýma těžšími úkoly“. Skloňování jí létá, koncovky jsou vychýlené, ukazovací zájmena jí úplně přesně nefungují. Přestože jsou to maličkosti, v těch okamžicích její mluva nejvíce tahá za uši.

Video Ledová královna? Krnáčová chystá drsnou čistku mezi úředníky! - David Vaníček, Jan Jedlička, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

kdoasi ( 11. března 2015 19:42 )

kdoasi ( 11. března 2015 19:41 )

kamjdu ( 11. března 2015 14:27 )

Je logické, že se právě tobě ta Paní nelíbí. Ani nevíš co o sobě vypovídáš.

kamjdu ( 11. března 2015 14:21 )

Velmi dobrý dojem tato paní na mě udělala. Ale moderátor blesku a autorka článku zas podle očekávání naopak. Paní primátorka je inteligentní, velmi výmluvná a pohotová a řekl bych, že je i dosti produchovnělá. To ale musí darebné lidi dost dráždit, to dá rozum.

gabreta ( 11. března 2015 14:19 )

Stačí kouknout na video, co sem dal v 11:33 brejlak: http://video.aktualne.cz/dvtv/do-blanky-zateka-budou-nutne-neustale-opravy-rika-expertka/r~91ece33cc 44811e498be002590604f2e/ Hned si člověk umí představit, kam šly ty tvoje štědré odměny!!

Zobrazit celou diskusi