Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češi denně sní 3 lžičky soli! Skrytě v přesoleném pečivu

Češi konzumují až třikrát více soli, než je zdraví prospěšné
Češi konzumují až třikrát více soli, než je zdraví prospěšné  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
10. března 2015
16:19

Každý druhý chléb nebo pečivo, které si Češi koupí v obchodě, obsahuje více soli, než je doporučeno. Nejvíc jí je v obyčejném rohlíku soleném a kmínovém chlebu. Češi průměrně za den přijmou 3krát více soli, než je doporučená dávka.

Norma Světové zdravotnické organizace je pět gramů soli na den, Češi ji podle Jiřího Bráta z iniciativy Vím, co jím a piju až třikrát překračují. Po Maďarsku jsou na tom se spotřebou soli nejhůře v Evropě, do normy se naopak vejde západní část kontinentu. Až 75 procent příjmu soli je z komerčně dodaných potravin. Chléb a pečivo tvoří třetinu denní dávky.

Vysoká spotřeba soli přitom zvyšuje riziko nemocí srdce a cév či rakoviny. „Pokud by Češi snížili příjem soli na pět gramů za den, snížili by si riziko mrtvice o 23 procent a infarktu o 17 procent,“ řekla Alena Šteflová z české kanceláře WHO.

Sůl jako droga

Sůl zvyšuje chuť k jídlu, proto nepřímo souvisí s obezitou. Vysoký příjem soli vede k osteoporóze, zatěžuje ledviny a celkově přispívá k nezdravému stravování. „Hodně slané potraviny, chipsy, uzeniny či sýry bývají celkově chuťově výrazné, tučné, určené k rychlé konzumaci a přejídání,“ upozornil obezitolog Petr Hlavatý.

Brát k průzkumu doplnil, že rozpětí zjištěných hodnot bylo od 0,71 do 1,83 gramů soli na 100 gramů výrobku. Kritérium iniciativy je 1,25 a WHO 1,2 gramu na 100 gramů výrobku, což jsou zhruba dva krajíce chleba nebo dva a půl rohlíku.

Špatné výsledky měly výrobky sypané hrubou solí, při nákupu by proto lidé měli vybírat pečivo, které jí není posypáno. U baleného pečiva by měli hledat obsah soli v tabulce výživových hodnot.

Výzkum naopak ukázal zlepšení u dehydratovaných výrobků, jako jsou natur polévky, natur bujóny, kořenící směsi či instantní nudle. Za pět let trvání projektu klesly hodnoty soli v těchto výrobcích přinejmenším na polovinu a dosahují nejvýš 1,2 gramu. Mnohem větším zdrojem soli tak může být strava připravená doma, zvlášť pokud si strávníci jídlo přisolují.

alenam ( 11. března 2015 03:32 )

Že vás to vy bleskblbové baví takhle blbnout lidi Že nedostatečné množství přijmu soli, na rozdíl od překročení těhle směšných norem skutečně organizmu škodí, už bylo dávno dokázáno a i vy jste tu o tom už měli článek. Tak se s těmahle kravinama jděte bodnout!

montyjack123 ( 10. března 2015 19:25 )

 Vsechnu suuul dovest na hrad a tam ji nasypat do Vltavy. A to pod pohruzkou tezkeho zalare. Tak poroucim Ja 1.hlava pomazana.

milan1959 ( 10. března 2015 16:45 )

Sůl je zdravá. Howgh.

jir.ass ( 10. března 2015 16:31 )

Před týdnem tu byl článek: Nebojte se soli, srdci ani tlaku neškodí, zjistili vědci. Co když vadí její nedostatek? http://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-zdravi-zdravi/305783/nebojte-se-soli-srdci-ani- tlaku-neskodi-zjistili-vedci-co-kdyz-vadi-jeji-nedostatek.html

Zobrazit celou diskusi