Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Malý vánoční zázrak: Muži s infarktem dva dny před Štědrým dnem zachránily život studentky

Autor: dce - 
10. března 2015
15:07

Když Eva a Nikol jen pár dní před Vánocemi pospíchaly do školy, ještě nevěděly, co zažijí. Obě dívky studují zdravotnickou vyšší odbornou v Brně a své nabyté znalosti si mohly oveřit přímo na chodbě internátu. Před nimi totiž zkolaboval postarší muž – dostal náhlý infarkt!

Přímo před očima dvěma jednadvacetiletým studentkám zkolaboval asi sedmdesátiletý muž. Neváhaly a ihned mu šly na pomoc. Zkontrolovaly jeho životní funkce, ale nevypadalo to dobře. „Nedýchal, spíše jen chrčel, měl slabý puls a nereagoval ani na bolestivé podněty,“ řekla Nikol serveru Deník.cz.

Eva běžela pro pomoc na vrátnici a Nikol mezitím zahájila masáž srdce. „Podařilo se mi ho rozdýchat. Byl to ohromný pocit úlevy, ale věděla jsem, že je potřeba ještě pokračovat do příjezdu záchranářů,“ vyprávěla Nikol. 

První pomoc od ní přebrala školní doktorka a později záchranáři. Muž už byl v té době při vědomí. Vše trvalo jen pár minut, dívkám to ale připadalo mnohem delší. „Největší odměna ale je, že se nám pána podařilo zachránit a mohl strávit Vánoce se svou rodinou," uvedla Nikol.

Od hejtmana Jihomoravského kraje, Martina Haška, převzaly obě dívky medaili za záchranu lidského života. „Je to obdivuhodná věc, dnes nevídaná. Řada lidí, když je nějaký problém, tak raději jdou dále, otočí hlavu, nebo nejsou schopni pomoci. O to víc si vážím hrdinského činu těchto mladých lidí a byl jsem rád, že jsem je mohl jménem Jihomoravského kraje vyznamenat,“ řekl hejtman Michal Hašek.

zigzag ( 11. března 2015 17:10 )

Jèè ciao, kde se tu ty beres

krdasseneda ( 11. března 2015 16:58 )

ahoj vy dva

zigzag ( 11. března 2015 16:01 )

Pràveze se to uz naucili

zigzag ( 11. března 2015 09:20 )

No, snad mne rozeznàs i kdyz me zrovna klonujì pitomci Moc uz na plesk nelezem, protoze to tu stojì za houbeles :P

zigzag ( 10. března 2015 19:42 )

Taky klikam a pritom muj hafan vubec nesoutezi Ale nektere fotky jsou opravdu povedeny a zaslouzi si hlas

Zobrazit celou diskusi