Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nové detaily masakru: Policisté si 5x předali velení, ale žádný nedal pokyn k útoku!

Autor: ljš - 
10. března 2015
05:00

Od řadového policisty až ke krajskému policejnímu řediteli, tak se během zásahu v Uherském Brodě přesouvalo velení a situace se měnila z minuty na minutu. Všichni policejní důstojníci však reagovali stejně – vyčkávali a rozkaz k útoku nevydali. Udělali správně?

Otázku, zda policisté při zásahu proti masovému vrahovi Zdeňku K. (†63) postupovali správně, znovu otevřel časopis Respekt. Ten v té souvislosti popsal nové detaily a také to, jak se během operace přelévalo velení.

Jako první vyjeli do restaurace Družba dva policisté, kteří byli podle GPS místu nejblíže. Velitelem zásahu se automaticky stal podle předpisů starší z nich. Veškeré rozhodování, jak se v dané situaci zachovat, tak připadlo na něj.

Jak známo, vrah na ně začal střílet, a policista proto zavelel k ústupu, aniž by střelbu opětovali. Podle časopisu tak jednoznačně porušili předpis s názvem „Amok – útok aktivního střelce“. Zde ale vyvstává první problém, jedná se totiž o nový soubor předpisů, který vznikl až jako reakce na šílený útok norského teroristy Breivika. Speciálním výcvikem, který předpisy vyučuje, prošel zatím pouze každý desátý policista v Česku! Je tak velmi pravděpodobné, že zasahující policisté Amok vůbec neznali, a těžko se jim proto dá tento postup vyčítat.

O deset minut později dorazila na místo plně vybavená pohotovostní jednotka, která shodou okolností procházela výcvikem nedaleko Uherského Brodu. Cvičení se tak rázem proměnilo v akci a jako druhý v pořadí okamžitě převzal velení instruktor jednotky, který chtěl údajně zasáhnout. Toho ale po minutě vystřídal jeho nadřízený, policejní velitel z Uherského Hradiště. Ten k zásahu rozkaz nevydal a rozhodl se počkat na příjezd speciální zásahové jednotky z Brna. Vrah totiž v té době s vyjednavači komunikoval a tvrdil, že na místě jsou živí, což se později ukázalo jako lež.

Po patnácti minutách na místo dorazil operační důstojník ze Zlína, velení se tedy znovu změnilo, postup ale nikoli. Totéž se pak opakovalo po dalších deseti minutách, kdy si velení nad celou akcí převzal krajský policejní ředitel Jaromír Tkadleček. Zásahovka nakonec dovnitř vnikla až po 103 minutách.

Kritici policii vyčítají zejména to, že se ani nepokusila zachránit přeživšího Petra Gabriela, který se skrýval na toaletách oddělených od prostoru, kde operoval útočník, chodbou. Zastánci zase poukazují na zásahy proti útočníkům z Charlie Hebdo, které trvaly ještě déle. Správnost policejních postupů by měly pomoci vyhodnotit kamery a mikrofony, kterém měli všichni policisté na místě, včetně první hlídky, která se z místa stáhla.

endynka47 ( 10. března 2015 15:59 )

Kdyby ujížděl v autě,tak to do něho nasypou,nebo chtěl zastřelit psa a trefil chlapa,to je panečku jiná věc,když na tebe někdo míří pistolí,tak zdrhnu,ale když toto nehrozí,tak pálí jak o život.

janejaneja ( 10. března 2015 12:09 )

.vog.ht: My si tykáme ?? S přisprostlýma nickama nekomunikuji.

bandour ( 10. března 2015 11:46 )

zadnice ( 10. března 2015 11:10 )

Ještě mohli počkat na ministra vnitra, aby převzal po šesté velení!

.vog.ht ( 10. března 2015 11:08 )

Pokuty je nutné vybírat, jinak by si každý debil stál, kde chce. Je třeba udržovat disciplínu.

Zobrazit celou diskusi