Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mám vpadnout na Krym? Putin si před válkou nechal udělat průzkum veřejného mínění

Putin si o vpádu na Krym nechal udělat průzkum
Putin si o vpádu na Krym nechal udělat průzkum  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
9. března 2015
22:26

Rusko loni před referendem na ukrajinském Krymu provedlo tajný průzkum, který potvrdil touhu 75 procent obyvatel poloostrova připojit se k Ruské federaci. Prohlásil to ruský prezident Vladimir Putin v další ukázce z filmu o loňských událostech na Krymu, kterou dnes večer vysílala ruská televize Rossija 1. První výňatek z filmu televize vysílala v neděli večer.

„Situace na Ukrajině se vyvinula tak, že jsme museli začít pracovat na návratu Krymu do Ruska, protože nemůžeme toto území a tyto lidi ponechat jejich osudu a vydat je na pospas nacionalistům,“ citovala prezidenta agentura TASS.

Putin prý v té době rozdělil úkoly a vydal instrukce jak postupovat. „Hned jsem ale zdůraznil, že jednat budeme až v případě, že si budeme absolutně jisti, že lidé žijící na Krymu chtějí to samé,“ prohlásil Putin. Prezident se v té souvislosti podle agentury TASS zmínil o provedení „tajného průzkumu“ na Krymu, který prý Moskva uspořádala ještě před březnovým referendem. Průzkum údajně ukázal, že myšlenku spojení s Ruskem podporuje 75 procent obyvatel poloostrova.

V tom okamžiku bylo podle Putina jasné, že pokud se Rusko k akci odhodlá, bude množství těch, kdo si tuto „historickou událost“ přejí, ještě mnohem vyšší.

„Konečným cílem nebyl zábor Krymu ani žádná anexe,“ upozornil v televizi prezident. „Konečný cíl spočíval v tom, abychom dali lidem možnost projevit svůj názor na to, jak chtějí dál žít,“ dodal. Ještě tehdy prý Putin počítal s tím, že budou-li obyvatelé Krymu chtít zůstat součástí Ukrajiny, nechť se tak stane. Pokud ale budou chtít jít do Ruska, „nemůžeme je nechat být,“ řekl šéf Kremlu.

Referendum o připojení Krymu k Ruské federaci se uskutečnilo 16. března a 96,8 procenta hlasujících se v něm vyslovilo pro spojení s Ruskem. Ještě v únoru obsadili parlament na Krymu a budovu místní vlády neoznačení vojáci. Ruský parlament schválil 1. března 2014 záměr prezidenta Putina nasadit na Krymu vojáky kvůli údajné potřebě chránit životy Rusů na Krymu.

Televize Rossija 1 připravila dokument o Krymu k prvnímu výročí jeho anexe, kterou podporuje velká většina Rusů. Kdy film, nazvaný „Krym. Cesta do vlasti,“ televizní diváci uvidí celý, televize neoznámila.

eliska963852 ( 10. března 2015 12:04 )

Je zajímavé, že Putin otevřeně přiznává, že na Krym a na východ UK poslal vojáky, jen náš prezident tvrdí, že na to nejsou důkazy. Někdo by mu měl říct, že už musí mluvit jinak, v souladu s Putinem.

marais ( 10. března 2015 09:23 )

už ty prášky neber a vrať školné, vole

marais ( 10. března 2015 09:23 )

Je to úplně jasné, ruská většina na Krymu rozhodla...a kdo se diví, když v RF mají 3x vyšší platy a 2x vyšší důchody ?

jikar ( 10. března 2015 09:06 )

Rozumět Rusům je složité. O něco se to zjednoduší, když akceptujeme předpoklad, že nikdy neříkají pravdu. Sice to moc nepomůže, ale přeci jen jsme o kus blíže ...

setroseuros ( 10. března 2015 06:15 )

Jak jen porad tvrdil, ze on nic , on muzikant a ted konecne po roku priznal , co vedeli od zacatku vsichni, ze on byl hlavni dirigent zlodejskeho orchestra! A omlouva se tim, ze to chtelo 75% obyvatel Krymu! Pomalu si takhle prida co se mu zalibi!

Zobrazit celou diskusi