Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Čech unesený v Libyi: Kuchaře a tátu tří dětí drží kati 21 křesťanů

Autor: ljš, et, čad - 
9. března 2015
21:29

Žádný vysoký manažer, ale člověk, který na ropném poli dohlížel na přípravu jídel, chod prádelny a ubytování! Čech, kterého v Libyi unesli islamisté, je koordinátor cateringu Pavel H. z Velkého Meziřičí. Obavy o jeho osud jsou obrovské, drží ho totiž brutální skupina islamistů, která v nedávné době popravila 21 Egypťanů!

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek v ČT zdůraznil, že nechce vyvolávat falešné naděje. „Nemám bohužel dobré zprávy... Myslím, že situace je špatná,“ řekl. Je podle něj „obrovská pravděpodobnost“, že ten, kdo má současnou situaci v rukou, je „brutální zločinecká skupina“ radikálů, která má na svědomí nedávné zavraždění 21 egyptských koptů. Ministr v ČT přiznal „určitý pocit bezmoci“.

Video Islamisté popravili 21 křesťanů - Youtube
Video se připravuje ...

Pavel H., jehož identitu zveřejnil deník MF DNES a Blesku ji potvrdil důvěryhodný zdroj, pracuje pro firmu Value Added Oilfield Services (VAOS) už šest let a do Libye jezdil pravidelně. Na turnus, během nějž byl unesen, odjel teprve před několika dny, strávit tam měl šest týdnů, po kterých měly následovat obvyklé tři neděle doma v Česku, kde má manželku a tři děti.

Pavel H. pracoval jako koordinátor cateringu, staral se tedy o veškeré zázemí ropné firmy. Dohlížel na kvalitu ubytování a stravy a měl na starosti zásobování. Pod sebou měl desítky podřízených.

Spolu s ním se na stejné pozici střídali tři další Češi. Nejméně jeden z nich byl v Libyi i v době únosu, podařilo se mu ale uniknout a nyní je už v Česku. Podle zjištění Blesku se zřejmě jedná o Luboše A. (34) ze středních Čech.

„S klukem jsem včera mluvil po telefonu, je v pořádku,“ řekl reportérovi bez vyřčené otázky jeho otčím a schoval se. Bratr Tomáš pak tvrdil, že mu Luboš přál o víkendu k svátku. „Nemám o něm žádné informace, nebudu se k tomu vyjadřovat,“ odpověděl ale vzápětí na otázku, zda je bratr stále v Libyi.

K únosu došlo v pátek, kdy na ropné pole Ghaní vtrhlo asi 30 vozidel. Podle oficiálního vyjádření ropné společnosti se od té doby pohřešuje kromě Čecha ještě Rakušan, čtyři Filipínci, dva Bangladéšané a Ghaňan.

„V době, kdy skupina (cizinců) byla v několika vozidlech odvážena z pole směrem na sever, nebyl žádný její člen zraněn,“ uvedlo rakouské ministerstvo zahraničí, podle nějž za únosem stojí radikálové z Islámského státu. Původ svých informací odmítlo specifikovat, jsou prý ale zaručené.

„České úřady jsou s rodinou pohřešovaného občana v kontaktu. Současně bych chtěl důrazně požádat všechny naše občany, aby se chovali zodpovědně, respektovali doporučení ministerstva zahraničí a necestovali do zemí, kde jejich pobyt znamená permanentní ohrožení života,“ apeloval dnes premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

K únosu se zatím nikdo nepřihlásil, ale podle WSJ, odvolávajícího se na libyjské a západní bezpečnostní zdroje, chce zřejmě Islámský stát únosy zahraničních zaměstnanců ropných polí získat další finanční zdroj. Libye má největší ropné zásoby v Africe a chod jejích institucí závisí na ropných příjmech, které ale ohrožují útoky na naleziště. Za normálních okolností je země schopná produkovat 1,5 milionu barelů ropy denně, od prosince těží asi jen 350.000 barelů.

antikaprik ( 17. března 2015 09:42 )

Kurva, kedy už nejaké médiá napíšu správu že holt sú národy na svete kde musí byť diktátor a tam kde amerika pomohla k ich pádu sa všetko obrátilo na kravskú pi.u?

japos22 ( 10. března 2015 19:09 )

To se pleteš, nedávno rozmetali zase jedno ropné zařízení včetně libyjských zaměstnanců, aby nezůstalo v rukou ISIS, předpověď je taková, že když to tak půjde dál, Libye propadne za měsíc a půl do finančního kolapsu

zkzkz ( 10. března 2015 18:19 )

prycsvladou ( 10. března 2015 17:28 )

doneslo se mne ze john si uz brousí rybicku

prycsvladou ( 10. března 2015 17:22 )

 prý mohl odjet do bezpečí ale rozhodl se zustat kvuli penezum-tak to je pekný kkt ,zadne vykupné neplatit nebo at to zaplati jeho rodina

Zobrazit celou diskusi