Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Sláva v Českých Budějovicích: Ukázali pohřební klenoty Přemysla Otakara II.

Autor: Vlaďka Hradská - 
10. března 2015
05:44

Hodnota je nevyčíslitelná! Pohřební insignie Přemysla Otakara II. opustily Pražský hrad, aby mohly být do 23. března k vidění v Českých Budějovicích.

Výstavou královské koruny, žezla a jablka, s nimiž byl slavný český král pohřben do hrobu, začínají v Českých Budějovicích oslavy vzniku města.

„Král se tak pomyslně po 750 letech vrátil do Budějovic, které založil. Jde o nejstarší odznaky královské moci v dějinách české země. Jeho tělo čekalo na pohřbení kvůli klatbě papeže dlouhých 30 měsíců,“ řekl bývalý primátor Juraj Thoma, který výstavu zprostředkoval.

„Insignie půjčujeme jen při mimořádných příležitostech a za přísných bezpečnostních a světelných opatření. Kromě toho hlídáme vlhkost, která nesmí ve vitríně přesáhnout 45 procent. Proto je uvnitř silikagel, který ji absorbuje,“ řekl při instalaci výstavy v síni radnice vedoucí sbírek umění Pražského hradu Martin Herda.

Pohřební koruna a jablko Přemysla Otakara II. byly vyrobeny v roce 1296 na příkaz jeho syna, krále Václava II. Žezlo patřilo podle odborníků přímo Václavovi II., který jej svému otci při pohřbu v Praze věnoval.

Žezlo

Je dlouhé 48 centimetrů. Tvoří ho dutá tyč ozdobená na vrcholu šestilistým květem. Podle odborníků muselo být zkráceno, aby se vešlo do hrobu.

Koruna

Je vysoká 17 cm, průměr má 17,5 cm. Tvoří ji 8 snýtovaných dílů ukončených střídavě královskými liliemi a křížky. Zdobí ji ražené ornamenty rostlin. Je zřejmě podobná korunovačnímu klenotu Přemyslovců, který se nedochoval.

Jablko

Je vysoké 11,5 centimetru. Na jeho vrcholu je rovnoramenný křížek. Je vyrobeno, stejně jako ostatní insignie, z pozlacených plátů stříbra.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi