Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zadlužené Řecko je o krok blíž k předčasným volbám: Věřitelé odmítají návrhy reforem!

Zadlužené Řecko se kvůli odmítavým postojům věřitelů k reformám blíží k předčasným volbám.
 (Autor: Reuters)
Autor: shp, ČTK - 
9. března 2015
18:41

V dluzích topící se Řecko je opět o krok blíže referendu, nebo dokonce předčasným volbám. Věřitelé zadlužené země totiž odmítli v podstatě všechny návrhy reforem, které jim vláda předložila.

Řecký ministr financí Yanis Varoufakis prohlásil, že nepřijetí reforem pro Řecko je obrovský problém. „Můžeme se vrátit k volbám. Vyvolejme referendum,“ řekl řecký ministr financí. Situace se nelíbí ani jeho nizozemskému protějšku, šéfovi Euroskupiny Jeroenu Dijsselbloemovi.

Musíme o reformách ihned diskutovat, nelze dál ztrácet čas,“ řekl novinářům. O aktuálních reformách věřitelé rozhodovali dva týdny. Řecká levicová strana SYRIZA, která vyhrála volby, se navíc vyslovila proti podmínkám, které Řecku věřitelé zadali. To situaci v zemi nadále komplikuje.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a od EU a MMF dostalo ve dvou kolech slíbeno celkem 240 miliard eur (6,6 bilionu Kč). Druhý záchranný program měl skončit na konci února, eurozóna se ale po složitých jednáních shodla na jeho prodloužení o čtyři měsíce, vyplacena zatím nebyla poslední splátka.

tubka.jentak.jen. ( 10. března 2015 09:10 )

magore vyje,banej

jancibobo64 ( 9. března 2015 22:21 )

Grecko: Minimálny dôchodok 1400€, minimálna mzda cca 683 €. Slovensko: Minimálny dôchodok 269 €, minimálna mzda 352 € Česko: Minimálny dôchodok 170-200 €?????neviem , minimálna mzda 309 € Tak kto to vlastne skrachoval??????????????????????????????????????

popocatepetl ( 9. března 2015 19:50 )

A co teprve Česká republika! Nebo Slovensko! Nebo Německo! Nebo kterýkoliv jiný stát! Ty posílají peníze všem svým chudším krajům, ani nemrknou! V ČR třeba Bruntálsku, v Německu třeba částem Porýní-Falce. V jiných zemích zase do jiných míst. Ani si nemusejí půjčovat, my jim ty peníze, které si nevydělají, posíláme dobrovolně a nečekáme, že je někdy vrátí. Jak vy byste řekla, prostě úplně pitomé instituce - samostatné ty státy, ještě pitomější než RVHP! Raději pište o něčem, co aspoň trošku chápete. Už ani nemluvím o tom, že jste jako Rádio Jerevan. 1. To, co popisujete, probíhá po celém světě. Skoro každá vyspělá země má větší dluh než rezervy cizích měn, včetně ČR. Půjčuje jim Čína, arabské země, bohatí soukromí investoři, cizí banky. 2. Přesuny bohatství z bohatých zemí, hlavně ČSSR a NDR, do zbytku RVHP byly v poměru k produkci několikanásobně intenzivnější než v současné EU. Jen to byo nevratné, nikdo nežádal, aby to sponzorované země vracely. Říkalo se tomu bratrská pomoc.

Zobrazit celou diskusi