Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

KLDR unesla od roku 1950 stovky cizinců: Je to součást vládní politiky

Severokorejská tisková agentura zveřejnila fotografie ze zasedání Korejské strany práce.
Severokorejská tisková agentura zveřejnila fotografie ze zasedání Korejské strany práce.  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK - 
9. března 2015
15:13

Severní Korea unesla od roku 1950 stovky cizinců, především občanů Japonska a Jižní Koreje. Uvedl to v dnešní zprávě zmocněnec OSN pro lidská práva Marzuki Darusman. Navrhl rovněž mezinárodní strategii, která by měla Severní Koreu přimět, aby osudy unesených cizích státních příslušníků objasnila. Podle Darusmana by případy měl řešit Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu.

Vyšetřovatelé OSN před rokem dospěli k názoru, že Severní Korea od roku 1950 prováděla „systematické únosy“ cizích státních příslušníků „ve velkém měřítku jako součást vládní politiky“. 

V dnešní zprávě Darusman sdělil, že severokorejští agenti unesli „mezi roky 1960 a 1980 stovky občanů Jižní Koreje, Japonska a dalších zemí“. Od roku 1990 Severokorejci prý unesli také několik lidí z Číny. 

Japonská národní policejní agentura prověřuje 881 možných případů únosů, které jsou dávány za vinu Severní Koreji, podotkl Darusman. „Kromě obětí z Japonska a Korejské republiky vyšetřovací komise OSN zaznamenala případy únosů a zmizení občanů Libanonu, Malajsie, Rumunska, Singapuru, Thajska a možná i dalších zemí,“ sdělil dále vyšetřovatel OSN Darusman. 

„Cílem navrhované mezinárodní strategie je konečně vrhnout světlo na všechny případy únosů a zmizení, které mají údajně na svědomí agenti z KLDR,“ konstatoval Darusman. „Chtěli bychom dosáhnout toho, aby byli viníci pohnáni k odpovědnosti a aby byly tyto případy uzavřeny,“ dodal vyšetřovatel OSN, který v minulosti působil jako indonéský generální prokurátor. 

Severokorejský ministr zahraničí Ri Jong-so minulý týden v Ženevě znovu odmítl výsledky loňského vyšetřování OSN týkajícího se porušování lidských práv ze strany KLDR. Prohlásil, že závěry vyšetřování jsou „politicky motivované“ a  „zakládají se na lžích“ několika severokorejských uprchlíků.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi