Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Putin přiznal: Vydal jsem pokyn, abychom obsadili Krym! A vrátili ho Rusku

Autor: ČTK, simao - 
9. března 2015
08:35

Před rokem se po Krymu proháněli neoznačení vojáci, podle Ruska šlo o domobranu. Prezident Putin však nyní v ukázce na nový dokument přiznal, že vydal rozkaz k obsazení Krymu! A k tomu, aby se Krym vrátil k Rusku, kam dříve patřil...

Ruská televizní stanice Rossija 1 zveřejnila v neděli večer ukázku z filmu, ve kterém prezident Vladimir Putin popisuje, jak ruské bezpečnostní složky před rokem dostaly za úkol dostat z Ukrajiny sesazeného prezidenta Viktora Janukovyče. Putin v traileru rovněž zmiňuje, jaké byly přípravy začlenění ukrajinského poloostrova Krym k Rusku. Informovala o tom agentura Interfax.

„Pozval jsem šéfy našich speciálních složek a lidi z ministerstva obrany do Kremlu a dal jsem jim za úkol, aby zachránili život ukrajinského prezidenta. Jinak by byl zabit,“ popisuje ve filmu ruský prezident. „Bylo to v noci z 22. na 23. února, skončili jsme v sedm hodin ráno... A tehdy jsem svým kolegům řekl: musíme začít pracovat na tom, abychom navrátili Krym zase Rusku,“ dodává Putin.

Od ruského prezidenta tak jde o přiznání, že pokyn k obsazení Krymu dal právě on. Televizní stanice Rossija 1 neoznámila, kdy má v plánu celý dokument vysílat, poznamenala agentura AFP.

K anexi Krymu došlo před rokem. Jen pár dní po výše zmíněné únorové schůzce obsadili parlament na Krymu a budovu místní vlády neoznačení vojáci. Ruský parlament schválil 1. března 2014 záměr prezidenta Putina nasadit na Krymu vojáky kvůli údajné potřebě chránit životy Rusů na Krymu. Ještě 4. března Putin před novináři tvrdil, že na Krymu prý neoperují ruští vojáci, ale jen „ozbrojené síly sebeobrany“.

Pro připojení Krymu k Ruské federaci se loni 16. března v referendu vyslovilo 96,8 procenta hlasujících. K volebním urnám se dostavilo 83,1 procenta obyvatel Krymu s volebním právem. Spojené státy i Evropská unie referendum odmítly, také OSN později toto všelidové hlasování neuznala. Zatímco na ruském Krymu již zavládl klid, napětí panuje nadále na východní Ukrajině. Povstalce tam podle Západu podporuje a vyzbrojuje Rusko, Moskva to ale nadále popírá. Dojde na podobné přiznání i v tomto případě?

tgbg ( 24. března 2015 07:07 )

Občané Krymu jsou RUSY vražděni, jako lidi na Donbasu,Doněcku, kde je ruští banderovci vraždí v klídku raketomatema,letectvem a dělostřelectvem s podporou RUSKA a žoldáky z celého světa(bohužel i z ČEČENSKA hodně) atd!!Přitom RUŠTÍ nacisti za 2.světová války a po válce povraždili hodně Čečenců!!Nechápu, že Česká hlava státu podporuje RUSKO a jeho fašisty, kteří mají své vraždící batalony včele s Putlerem.Normálně si ruští civilní skinhedi vraždí,znásilňují na východě Ukrajiny ukrajinské civilisty jako nějakou videohru Playstation,X-games, Game over!!!A tohle je podle Zemana demokratické, tohle s.v.i.n.s.t.v.o.!!Se musí všechny objeti fašistů z 2.svět.války obracet v hrobech k čemu se RUSKO propůjčilo!!!Nás fanatický komunistický předák podporující ruské fašisty podává do Prahy šílená fanatická ulhaná hlášení o porušování lidských práv na Krymu!!!Ale vůbec mu nevadí řádění ruských fašounů na východě Ukrajiny a upalování lidí,civilistů Rusy v Oděse!!Je to profašounský h.a.j.z.l,který bude jednou doufám potrestán za podporu nacismu, komunizmu a podporu genocidy!!Je to český fašounský š.m.e.j.d.!!!Kdo tohodle zme-tka ustanovil velvyslancem v Moskvě!!Ten člověk vědomě lže a lže a zakrývý zločiny a genocidu Putlera !!!Doufám, že mu to lidi vysvětlí po návratu z RUSKA do ČR někdy!!!Měl by si zkusit co to je žít přes zimu 3-4 měsíce s dětma ve sklepě paneláku na sídlišti někde v Doněcku bez vody,tepla pod palbou ruských fašistických gradů!!!

cid2000 ( 19. března 2015 10:11 )

Občané Krymu jsou šťastný, že je nepotkal osud jako lidi na Donbasu,Doněcku, kde je banderovci vraždí v klídku raketomatema,letectvem a dělostřelectvem s podporou NATO/USA/C.I.A. a žoldáky z celého světa(bohužel i z Polska hodně) atd!!Přitom ukro nacisti za 2.světová války a po válce povraždili hodně poláků!!Nechápu, že Česká republika podporuje banderovský Pravý sektor a neonacistickou stranu Svobody, které mají své vraždící batalony včele s Jarošem!!Normálně si civilní skinhedi vraždí,znásilňují na východě Ukrajiny civilisty jako nějakou videohru Playstation,X-games, Game over!!!A tohle je podle Zaorálka demokratické, tohle s.v.i.n.s.t.v.o.!!Se musí všechny objeti fašistů z 2.svět.války obracet v hrobech k čemu se Evropa s USA propůjčila!!!Nás fanatický český ambasador podporující banderovce v Kyjevě podává do Prahy šílená fanatická ulhaná hlášení o porušování lidských práv na Krymu!!!Ale vůbec mu nevadí řádění fašounů na východě Ukrajiny a upalování lidí,civilistů v Oděse!!Je to profašounský h.a.j.z.l,který bude jednou doufám potrestán za podporu nacismu a podporu genocidy!!Je to český fašounský š.m.e.j.d.!!!Kdo tohodle zme-tka ustanovuil našim velvyslancem v Kyjevě!!Ten člověk vědomně lže a lže a zakrývý zločiny a genocidu Jaceňuka a Jaroše!!!Doufám, že mu to lidi vysvětlí po návratu z UK do ČR někdy!!!Měl by si zkusit co to je žít přes zimu 3-4 měsíce s dětma ve sklepě paneláku na sídlišti někde v Doněcku bez vody,tepla pod palbou gradů!!!

tgbb. ( 16. března 2015 07:03 )

Putin se po okupaci celé Ukrajiny nezastaví a bude pokračovat dál na západ i na sever. Putinovi lízači koulí si už chrochtají.

zauber ( 10. března 2015 06:55 )

Putin a Krym patří Rusku. Není co řešit. Zbývá otázka komu zase bude patřit Česko ? Černým, hnědým, anebo rudým ?

aluman ( 9. března 2015 21:30 )

Tvoje naivita je někdy skutečně až neuvěřitelná....

Zobrazit celou diskusi