Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Únos Čecha v Libyi: Z pohřešovaných lidí jsou jen dva Evropané!

Autor: ČTK - 
8. března 2015
17:10

V Libyi se od pátku pohřešuje devět lidí, mezi nimi je i Čech a občan Horního Rakouska. Ostatní nezvěstní již ale pravděpodobně nejsou ze států Evropské unie. Za únosem by mohli stát islámští radikálové.

Libyjská armáda tvrdí, že už má ropné pole znovu pod kontrolou, ale vojáci do areálu ještě nevstoupili, protože v okolí jsou miny.

Tajemník rakouského ministerstva zahraničí Michael Linhart dnes řekl agentuře APA, že se skupinou pohřešovaných zatím nebyl navázán kontakt a že žádné zprávy nepotvrzují, že je skupina naživu, nebo po smrti. Libyjská armáda tvrdí, že už má ropné pole znovu pod kontrolou, ale vojáci do areálu ještě nevstoupili, protože v okolí jsou miny.

Pohřešovaní pracovali podle rakouského listu pro společnost VAOS (Value Added Oilfield Services), která dodává služby libyjskému ropnému sektoru. Die Presse tvrdí, že mezi nezvěstnými jsou také Filipínci a lidé z Bangladéše a Súdánu. Nejmenovaní znalci poměrů rakouskému listu sdělili, že útočníci by mohli pocházet z pobřežního města Syrta.

Víte, o koho se jedná? Znáte pohřešovaného Čecha v Libyi? Napište nám na tip@blesk.cz!

Vlády v Rakousku i v Česku svolaly krizové štáby a Praha do oblasti posílá dva diplomaty. Případem se podle rakouského serveru Der Standard zabývá i rakouské velvyslanectví v Tunisku. V Libyi je dalších 20 až 30 Rakušanů, kteří většinou pracují pro ropné firmy a bezpečnostní agentury; počet Čechů v severoafrické zemi se podle českého ministerstva zahraničí pravděpodobně pohybuje spíše v jednotkách.

Linhart dnes předsedal schůzce rakouského krizového štábu, na níž byla zastoupena ministerstva zahraničí, vnitra a obrany. Řekl, že Rakousko je v kontaktu se všemi státy, kterých se věc týká, a že do konzultací zahrne také českého odborníka a rovněž státy a instituce, které mají zkušenost z oblasti. Ministerstvo zahraničí poslalo jednoho experta z Vídně do tuniské Džerby, aby pomohl diplomatům na místě. Rakouský tisk píše, že s jistotou se pouze ví, že se skupina pohřešuje, nikdo s ní nemá spojení a nikdo ani nevznesl požadavek na výkupné.

Rakousko ani Česko podobně jako většina jiných zemí v Libyi nyní nemá zastupitelské úřady. ČR své velvyslanectví zavřela loni v červenci a evakuovala ze země jeho pracovníky. Důvodem byla špatná bezpečnostní situace, která v zemi trvá po svržení bývalého vůdce Muammara Kaddáfího v roce 2011. ČR svůj úřad zavřela i při tehdejších bojích v únoru 2011 a misi pak otevřela až v říjnu, tedy po Kaddáfího pádu.

Ropné pole Ghaní leží asi 750 kilometrů jihovýchodně od Tripolisu. Jeho denní těžební kapacita je 74 000 barelů. V provozu je 25 let a součástí celého komplexu je podle libyjských zdrojů také továrna na zpracování ropy a generátory na výrobu elektřiny.

Fotky jsou ilustrační

japos22 ( 8. března 2015 20:46 )

Situaci komplikuje prý fakt, že Libye je rozvrácenou zemí - a kdo asi svrhl plukovníka?

tymitaky ( 8. března 2015 17:45 )

My můžeme zůstat v klidu, máme Zaorálka.

Zobrazit celou diskusi