Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Trable vládní letky: Ve Štrasburku pilot poničil křídlo! Delegace se vracela jiným strojem

Autor: zr - 
7. března 2015
09:25

České vládní letce se lepí smůla na paty. Poslanci letěli do Štrasburku speciálním letadlem, pilot mu ale poničil křídlo. A tak se museli do Prahy vrátit jiným strojem. Prezidentským speciálem.

Letadlo Jak-40 ve vzduchu fungovalo bezchybně. Problém nastal až na letišti ve Štrasburku, kdy pilot při pojíždění na zemi škrtl křídlem o kovovou konstrukci. Ta slouží k odvodu výfukových par. Česká delegace tak musela na letišti čekat na jiný stroj. „Přijeli jsme na letiště a posádka nám řekla, že letoun má problémy technického charakteru a že musíme počkat, až pro nás přiletí z Prahy jiné letadlo,“ řekl Právu Rom Kostřica, který byl členem delegace. Jak sám dodává, poslanci nijak netrpěli. Závada jim byla krásně vynahrazena. Přiletělo pro ně prezidentské letadlo.

Závada na poškozeném Jaku-40 nebyla nijak závažná, takže ji na místě dokázali technici opravit. K chybě došlo 30. ledna a 12. února, jak uvádí Novinky.cz, byl uskutečněný technický let. Přesto bude muset závadu odstranit výrobce. Letoun má před sebou ještě pravidelnou údržbu a už za tři roky by měl být zcela vyřazen z provozu.

Bohužel vládní letka se potýká s problémy poměrně často. Naštěstí jde vždy jen o drobnosti, které nikoho neohrožují na životě. I když jde o poměrně nepěkné situace, jako bylo sjetí letounu z ranveje ve Stockholmu. Prezidentskému Challengeru zas několikrát prasklo přední sklo, při jedné takové nehodě byl na palubě letadla Václav Klaus.

 

brnoivo ( 7. března 2015 14:24 )

skoda ze to s tema grazlama nespadlo

bizon_pepa ( 7. března 2015 12:29 )

Nic zajímavého. Normální pojistka.

fotrpjotr ( 7. března 2015 10:22 )

To by mě zajímalo,zda náklady na opravu a za náhradní letadlo,které muselo dorazit zaplatí viník,který to způsobil.

jeromeklapka ( 7. března 2015 10:10 )

Vládna letka sa potýka s problémami často...Niekoľkokrát challangeru prasklo sklo,jednou byl na palube Václav Klaus To ako treba tej vete rozumieť?Raz prasklo sklo,druhý raz bol na palube Klaus?

Zobrazit celou diskusi