Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Generál Pavel: Bojím se války s Ruskem! Je to agresor

Rusko není důvěryhodný partner, říká kvůli agresím Putinovy země generál Petr Pavel
Rusko není důvěryhodný partner, říká kvůli agresím Putinovy země generál Petr Pavel  (Autor: Reuters, ČTK)
Autor: Jaroslav Šimáček - 
6. března 2015
11:47

Rusko vede válku bez vyhlášení. Nežijeme v míru, jen si to neuvědomujeme, tvrdí respektovaný generál Petr Pavel. Zároveň upozorňuje, že nejde o tradiční válku, ale o nový jev. Agresi, skryté napadání. V bezpečí prý nemusí být ani Pobaltí! Petr Pavel se proto obává zatažení světa do dalšího velkého válečného střetu. Chcete jiný důkaz, že situace je vážná, než z úst jednoho z nejpovolanějších?

„Rusko není důvěryhodný partner,“ upozorňuje generál Petr Pavel v rozhovoru pro Ego!, novou přílohu Hospodářských novin. „Je to vážná hrozba. Způsob, jakým uplatňuje svou zahraniční politiku a deklaruje permanentní válku, nás nemůže nechat v klidu,“ pokračuje muž, který se z čela české armády přesune v červnu na post předsedy vojenského výboru NATO!

Při dotazu, zda on sám se nyní bojí války, tak jak ji známe třeba z 2. světové, generál Pavel odpověděl: „Ano, mám obavy. Válka je svým způsobem vždycky prohra rozumu.“ Zároveň varuje před tím, že ve válce již vlastně jsme: „Rusko nevnímá současný stav jako mír, a tak ani my nežijeme v míru, jen si to nedokážeme uvědomit. Ještě jsme si nezvykli na tuhle válku neválku. Věděli jsme – z otevřených i zpravodajských zdrojů –, že Rusko se angažuje na Krymu, ale válka nebyla vyhlášena, žádný ruský voják v označené uniformě nepřekročil hranici. Agrese nabývá jiného významu,“ řekl Egu! český generál.

Jako před druhou světovou

Občas se proto nabízí srovnání s jednou historickou hrozbou, temnou kapitolou v dějinách 20. století – se vzrůstající chutí a mocí nacistického Německa, před kterým se také dlouho ustupovalo, především v rámci politiky appeasementu. Až už bylo pozdě. Putin však není Hitler, i když se o tom jeho odpůrci snaží přesvědčit a na protiputinovských demonstracích se nejednou objevila karikatura ruského prezidenta právě coby šéfa nacistů!

Generál Pavel vidí podobnost s dobou před druhou světovou v něčem trochu jiném než v postavě „vůdce“. „Putin nehlásá globální expanzi, rasovou nadřazenost ani nový řád. Já vidím spíš paralelu v chování lidí. Drtivá většina před hrozícím nebezpečím v roce 1938 zavírala oči. Je to asi lidská přirozenost, stejně jako dnes si nechceme připustit to, že nežijeme v bezpečném prostředí, ve světě, který směřuje pouze k prosperitě,“ pozastavuje se v Egu! nad současnou hrozbou generál Pavel.

Petr Pavel prezident?

Podle Pavla však nyní jde o novou realitu, uplatnění nových, nepopsaných fenoménů. „Je to agrese, ale nevíme, kdy a kdo koho napadl. A je to napadení? O tom se dnes nevedou diskuse jen v českém parlamentu, ale i v Severoatlantické alianci. A nemluví se o problému Ukrajiny, ale i Pobaltí. Na jejich území žije dvacet a více procent ruské populace,“ varuje náčelník generálního štábu Pavel.

Na vrcholné pozici v NATO by měl strávit tři roky. Na podzim 2018 jej čeká návrat z Bruselu a poté odchod z armády. Kvůli dosažení věkové hranice. Co pak? Hospodářské noviny spekulují o Pavlovi jako o možném kandidátovi na prezidenta v historicky druhé přímé volbě hlavy státu, která by měla proběhnout po konci prvního volebního období Miloše Zemana!

 

Prezident Miloš Zeman s náčelníkem generálního štábu Armády ČR Petrem Pavlem Prezident Miloš Zeman s náčelníkem generálního štábu Armády ČR Petrem Pavlem | ČTK

zkzkz ( 9. června 2015 10:37 )

zkzkz ( 9. června 2015 10:34 )

zkzkz ( 9. června 2015 10:32 )

zkzkz ( 9. června 2015 10:29 )

wallster ( 9. června 2015 08:19 )

 pavlík se bát rusů nemusí. na dobrého vojáka švejka útočit nikdo nebude, protože on dá rychle pracky nahoru a dá jim vše bez boje. a ti co bojovat chtějí zakládají na ukrajině legie jako za starých časů a vyřádí se tam, když jim playstation nestačí.

Zobrazit celou diskusi