Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

KOMENTÁŘ: Stát by měl skončit s džihádem proti kuřákům!

Petr Holec, komentátor Blesk.cz a redaktor týdeníku Euro, vyjádřil svůj názor na zákaz kouření.
 (Autor: Blesk)
Autor: Petr Holec - 
6. března 2015
06:30

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček plánuje úplný zákaz kouření v restauracích, na koncertech, dětských hřištích i sportovištích a taky v nemocnicích a jejich areálech. Kouření chce omezit i v divadlech, kinech, sportovních halách, koncertních a tanečních sálech, v prostoru dětských hřišť, sportovišť, škol, školek, dětských zařízení, v dopravních prostředcích, na krytých nástupištích a v čekárnách. Další regulaci kouření také navrhuje svěřit obcím, které by mohly vykázat kuřáky z vlastních veřejných prostor – nejlépe do veřejných prostor jiných obcí.


Takhle nějak vypadá džihád. Vlastně si Němeček mohl ušetřit práci a spíš vyjmenovat místa, kde si ještě zapálit můžete. Tedy jestli nás ministr nechce po večerech kontrolovat i doma. Jen pro pořádek: jsem nekuřák.

Politické tažení proti kuřákům ale spíš než bojem za naše lepší zdraví zavání bojem proti základnímu lidskému právu – zapálit si cigaretu. Podobnou represí totiž Němeček z kuřáků dělá něco jako vyvrhele společnosti. Ostatně chce-li se zabývat zdravím, může začít u sebe. V posledních televizních vystoupeních nevypadal úplně zdravě.  

V boji proti kuřákům politici moderně argumentují moderní starostí o naše zdraví. V tom případě nám ale musí zakázat i českou kuchyni, sledování televize a veškerá sedavá zaměstnání, protože i to všechno huntuje naše zdraví i zdravotní rozpočet.

Pak by ovšem téměř nikdo nepracoval, takže by Němeček ani nemohl rozdělovat naše daně. Kvůli němu se teď bojím i do divadla: o přestávce si tam zajdu na chlebíček, vdechnu cigaretový kouř a ráno se probudím s rakovinou. Musí člověk být na podobnou dedukci politikem?

Kouření určitě není zdravé, ostatně stejně jako většina věcí, které v životě míváme tak rádi. Kuřákům, jejichž hobby může vadit i zdravotně ohrožovat jejich okolí, ale stát už natolik znepříjemňuje život daňovou politikou i legislativou, že by teď ministr zdravotnictví mohl začít bojovat i s jinými palčivými problémy.

Třeba se zadluženým zdravotnictvím, které nejen podle Andreje Babiše připomíná černou díru. S tou se ale bojuje mnohem hůř než s kuřáky.  

budybad ( 8. dubna 2015 10:38 )

nikdy bych s astmatikem do hospody nelezl, hnupe

budybad ( 8. dubna 2015 10:35 )

na vesnici jsme si limcu kupovali v obchode. Jako mladi jsme do hospody nepachli.

budybad ( 8. dubna 2015 10:32 )

yz je inverze mate to jako by jste vyhulili 2 krabičky za den. inverze je polovinu dni v roce. Co na to pan Nemecek?

1pravda1 ( 9. března 2015 08:37 )

VENKU BY SE MOHLO KOUŘIT KDEKOLIV, KOUŘENÍ VADÍ PŘEDEVŠÍM V UZAVŘENÝCH PROSTORÁCH, taky nechápu tu logiku, tak já si nemohu držet telefon při řízení ale kuřák může manipulovat se zapáleným předmětem?

1pravda1 ( 9. března 2015 08:35 )

Zdraví mnohem více poškozuje špinavé a bacilů plné prostředí v hromadných prostředcích, ukašlaní lidé, a v chřipkových obdobích je to až nebezpečné pro zdraví.

Zobrazit celou diskusi