Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Z budovy německé rozvědky ukradli kohoutky: Voda ji vyplavila

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK ljš - 
5. března 2015
16:11

Potopa v budoucím sídle německé rozvědky! Neznámý pachatel tam v úterý odstranil šest vodovodních kohoutků a způsobil tím vytopení části budovy tisíci litry vody. Zástupci Spolkové zpravodajské služby (BND) mluví o možné sabotáži.

Škody na majetku BND zatím nevyčíslila, poškozena ale byla nová hlavní budova s konferenčními místnostmi a kancelářemi pro 4000 zaměstnanců. Policie údajně nenalezla stopy po vloupání.

Zpravodajská služba se měla do hlavního města ze sídla u Mnichova přestěhovat již v roce 2013, kvůli problémům s klimatizací se ale přesun několikrát odložil, aktuálně na rok 2017. Zda bude mít současný problém vliv na další posunutí termínu stěhování, zatím není jasné.

Podle dosavadních plánů by mělo nové sídlo zpravodajců vyjít německou státní kasu odhadem až na 1,3 miliardy eur (35,6 miliardy korun). Jedná se údajně o největší stavební projekt spolkové vlády od konce války.

Podle listu Frankfurter Allgemeine Zeitung budou stát opravy "nejstřeženější budovy v Německu" miliony eur.

Kriticky už se k situaci vyjádřil například poslanec za stranu Zelených Konstantin von Notz. "Jestli je možné odmontovat nepozorovaně kohoutky, je nasnadě otázka, co všechno se dá nepozorovaně namontovat," uvedl na sociální síti Twitter.

Německá média i sociální sítě mluví o kauze v narážce na skandál, který přiměl amerického prezidenta Richarda Nixona k odstoupení z funkce v roce 1974, ironicky jako o německém Watergate. Využívají přitom skutečnosti, že pojmenování známé americké politické kauzy v sobě obsahuje anglické slovo pro vodu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi