Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vyšetřování 30 let starého případu: Jak policisté identifikovali kostru ze Slap?

Autor: dce - 
5. března 2015
19:02

Sedm měsíců. Tak dlouho – nebo spíš krátce – policistům trvalo vyřešit třicet let starou smrt na slapské přehradě. Kostru, kterou zde náhodou našel v létě potápěč, identifikovali jako Josefa z Tachovska a dokázali rekonstruovat i jeho příběh.

Když v létě potápěč objevil na Slapech lidskou kostru, odstartoval tím kolotoč pro místní policii. Třiatřicet let starý případ byl nejstarší, jaký tu vyšetřovali. A jak takové pátrání probíhá? Vše vysvětluje zástupce vedoucího Služby kriminální policie Praha-venkov, Martin Filipovič.

Vše začalo ohledáním ostatků – patolog už nemohl pomoci, z těla zbyly jen kosti. Policisté tedy probrali, co našli na kostře. Těžké boty a vaťák naznačovaly, že se muž do vody dostal mimo hlavní turistickou sezonu. Navíc měl v kapse již neplatnou minci. "Tím jsme se dostali do rozmezí let 1955 až 1990, vždy mimo hlavní sezonu. Zajímala nás každá událost, ať už plavání, či pád z loďky, při níž se někdo prokazatelně ztratil," popsal deníku Mladá fronta Filipovič.

Policisté tedy začali pátrat po svědcích a lidé, kterým se někdo ztratil, se postupně hlásili sami. Nakonec se policisté dopídili až k místnímu pamětníkovi, kterému se přezdívá Admirál zátoky. Ten policistům přiblížil události noci prvního května 1982. 

Tři muži se na vratkém kajaku vydali na diskotéku na druhý břeh Slapské přehrady. Když se po půlnoci vrací zpět, počasí už proměnilo klidnou zátoku v rozbouřené peklo. Podle archivních hydrometeorologických záznamů byly až metr vysoké vlny a nebyla vyloučena ani sněhová vánice.

Kajak se i se třemi muži převrátil, dva z nich šli během okamžiku ke dnu – těžké boty a tlustá bunda neumožnily nic jiného. Třetí muž se zachránil jen díky šusťákové bundě, která ho nadnášela. Jedno tělo vyplavalo o dva měsíce později, ale druhého muže nikdy nenašli. Byl prohlášen za mrtvého o rok později.

Admirál zátoky si vzpomněl na jméno jediného přeživšího. Policisté se za ním vydali, ale on další dva muže z kajaku příliš neznal – pamatoval si jméno jen druhého utonulého, vyšetřovatelům ale dal i nějaké fotografie. A i to policistům pomohlo – v záznamech o nehodě se dopátrali potřebných detailů.

Příbuzným oběti z roku 1982 odebrali vzorky DNA a čekali na shodu. A ta jejich domněnky potvrdila – šlo o bezdětného Josefa z Tachovska, který bydlel v Praze na ubytovně. Jeho příbuzní ho tak mohou konečně v klidu pohřbít.

jir.ass ( 5. března 2015 22:54 )

A kdes vzal, že já se něčemu podivuji? Tak teď už podivuji. Jak někdo, kdo nezvládá učivo třetí třídy (čtení), může mít registraci na plesku.

jir.ass ( 5. března 2015 22:33 )

Promiň, ale s někým jako ty (kdo nezvládá učivo třetí třídy), se zahazovat nebudu. Udělej si rekvalifikaci, zvedni zadnici a práci si najdeš.

charles009 ( 5. března 2015 22:29 )

priznej ze mam pravdu hnupe-ubytoven byly taky mraky

clarabella ( 5. března 2015 22:25 )

 Skvělá práce! A mazec, tricet let byly kosti pod vodou. Kdovi kolik takovych tam jeste je.

jir.ass ( 5. března 2015 22:21 )

,,lidí byly''... Jestli já jsem hlupák, tak ty jsi negramotný. Raději nepiš, jsi pro ostudu lidstva.

Zobrazit celou diskusi