Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nejlepší město pro život: Vyhrála Vídeň, kde skončila Praha? Až na 68. místě!

Autor: ČTK - 
5. března 2015
11:23

Jako každý rok, i letos vznikl žebříček měst, která jsou nejlepší k životu. V první desítce byste českou metropoli hledali marně. Praha se umístila na 68. místě. Drobnou útěchou je, že je česká metropole první z východních, někdejších komunistických velkoměst (s výjimkou NDR). Kdo vyhrál? Trojice Vídeň, Curych a Auckland!

Jde o tři města, která nabízejí svým obyvatelům nejlepší kvalitu života. Rakouská Vídeň, švýcarský Curych a novozélandský Auckland. Vyplývá to z žebříčku, který každoročně sestavuje americká poradenská společnost Mercer.

V nově zveřejněném pořadí, do něhož se promítá například úroveň bezpečnosti, politické stability či vzdělávacího systému, ale také kvalita životního prostředí či pestrost kulturní nabídky, skončila Praha na 68. místě.

Vídeň tabulce dominuje už šestý rok za sebou! Při sestavování přehledu přitom uplatňuje Mercer čtyři desítky kritérií. Rakouská metropole boduje zejména díky přiměřeným cenám bydlení, promyšlenému a levnému systému veřejné dopravy, zdravotní péči a bohaté kulturní scéně.

Vídeňský zábavní park Prater Vídeňský zábavní park Prater | ČTK

V první desítce letos převažují evropská města. Kromě Vídně a Curychu je to Mnichov, Düsseldorf, Frankfurt nad Mohanem, Ženeva a Kodaň. Známá světová velkoměsta naopak zaostávají: Londýn je 40., New York a Tokio shodně 44. a Šanghaj 101.

Švýcarský Curych Švýcarský Curych | Reuters

Praha si nadále drží pozici nejlepšího hodnoceného města z někdejšího východního bloku s výjimkou bývalé Německé demokratické republiky: Berlín je 14. a Lipsko 59. Za Prahou v "exkomunistickém regionu" následují shodně na 75. místě Lublaň a Budapešť. Česká metropole je na tom podle žebříčku také lépe než mimo jiné Hongkong, Dubaj, Atény či Johannesburg.

Za Prahou přitom zaostává i slovenská metropole Bratislava – na 81. místě. Oproti předchozímu roku si v žebříčku nejvíce polepšila Varšava (79.) a Vratislav (100.). Směrem dolů se naopak propadly třeba Buenos Aires (91.), Moskva (167.), Kyjev (176.) či Tripolis (216.). Poslední, 230. příčku, obsadil Bagdád.

Bombový útok v Bagdádu. V Bagdádu by nechtěl podle žebříčku žít skoro nikdo... Bombový útok v Bagdádu. V Bagdádu by nechtěl podle žebříčku žít skoro nikdo... | Reuters

TOP 10 nejlepších měst pro život

1. Vídeň – Rakousko, 2. Curych  Švýcarsko, 3. Auckland  Nový Zéland, 4. Mnichov  Německo, 5. Vancouver  Kanada, 6. Düsseldorf  Německo, 7. Frankfurt  Německo, 8. Ženeva  Švýcarsko, 9. Kodaň  Dánsko, 10. Sydney  Austrálie

Panorama Aucklandu Panorama Aucklandu | Profimedia

I Mnichov se může pochlubit výhledem na Alpy I Mnichov se může pochlubit výhledem na Alpy | ČTK

Pohled na Vancouver Pohled na Vancouver | ČTK

Pohled na noční Düsseldorf Pohled na noční Düsseldorf | ČTK

Frankfurt také skončil v TOP 10 Frankfurt také skončil v TOP 10 | ČTK

Ženeva je nyní dějištěm tradičního autosalonu Ženeva je nyní dějištěm tradičního autosalonu | Reuters

Kodaň a zábavní park Tivoli Kodaň a zábavní park Tivoli | ČTK

Ohňostroj nad operou v Sydney Ohňostroj nad operou v Sydney | reuters

meverickx ( 5. března 2015 18:55 )

Momentálně ziju u Bodamského jezera ,,, Praha je mi ukradená .,., spousta turistů tam jezdí pro to,že je tam pro ně relativně levně..,,. Dokud je neokradou ))) .,,. Je pravdou ,že památky jsou tam hezké ,ale je spousta dalších hezkých míst na světě a nemusíte se tam bát ,že vás za každým rohem někdo okrade

anka ( 5. března 2015 15:05 )

ladybug ( 5. března 2015 14:10 )

New York je velmi zajímavé a krásné město, město, které nikdy nespí. Hned na první návštěvě jsem byla unesená. Chodila jsem sama nočními ulicemi a nikdy jsem se nebála, vždyť bylo všude plno lidí. Je to také město, kde se jeden neztratí, velmi snadno si zapamatovat ulice, protože jsou označeny čísly místo jmény. NY=Love

milan1959 ( 5. března 2015 14:01 )

Praha do první desítky samozřejmě patří. Je to mimochodem nejkrásnější město na Světě!

crush ( 5. března 2015 13:12 )

Vážení, NY je už veľmi dlho v očiach ľudí celého sveta mestom z nanebezpečnejších. Tamojší obyvatelia si to uvedomia zakaždým, keď dvihnú zrak nad mesto, kde sa týčili dvojičky, obraz pre toto mesto najcharakteristickejší, ale tam nič už nie je. Dvojičky sa vyparili. A to ich bude navždy desiť. A naviac je to mesto, v ktorom sa stane vraždy každých pár minút, čo je dané aj obrovskou hustotou obyvateľstva (5 000 000 ľudí). New York už sa nikdy neobjaví v popredí takéhoto rebríčka.

Zobrazit celou diskusi