Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Válková se zastala trenéra florbalu: Za znásilnění kluků dostal 9 let!

Exministryně Helena Válková se zastala florbalového trenéra Jarocha, odsouzeného na 9 let za znásilnění
Exministryně Helena Válková se zastala florbalového trenéra Jarocha, odsouzeného na 9 let za znásilnění  (Autor: Foto Blesk - Karel Kopáč, Martin Hurda)
Autor: ČTK - 
4. března 2015
20:42

Exministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) podala před odchodem z funkce stížnost ve prospěch florbalového trenéra Marka Jarocha, který si odpykává devět let vězení za znásilnění a pohlavní zneužití svěřenců. Podle ní soudy porušily zákon v Jarochův neprospěch.

Podle Válkové se soudy nevypořádaly s námitkami obhajoby, jež poukazovala na to, že trenérovi někdejší svěřenci se mezi sebou i s policií předem domlouvali na svých výpovědích. Ministerstvo stížnost zveřejnilo na webu.

"Ze svědeckých výpovědí poškozených je totiž zřejmé, že ještě před jejich podáním se poškození opakovaně scházeli v bytě svědka (...) též za účasti Policie ČR. Na těchto schůzkách se vzájemně domlouvali a ladili své výpovědi," napsala Válková.

Stížností se bude muset zabývat Nejvyšší soud, který už v minulosti zamítl Jarochovo dovolání proti verdiktu. Válková mu navrhla, aby pravomocný rozsudek zrušil a aby kauzu vrátil pražskému městskému soudu k novému projednání.

O tom, že se spolu chlapci domlouvali, podle Válkové svědčí i výskyt až nápadně mnoha podobností v jejich výpovědích. Soud to podle ní měl vzít v potaz při posuzování jejich věrohodnosti. "Toto pochybení soudu mohlo mít zcela zřejmě vliv na správnost jeho skutkových zjištění," upozornila exministryně. Chybou podle ní bylo i to, že soudy Jarochovi postupně zpřísňovaly trest. Porušily tak zásadu, která zakazuje změnu k horšímu.

Podle spisu se Jaroch trestných činů dopustil v roce 2001 a pak v letech 2008 až 2010. Své svěřence nejdříve opil tvrdým alkoholem, poté se je pokusil znásilnit. Muž vinu popírá, kauza je podle něj vykonstruovaná. Se stížností se obrátil i na Ústavní soud, ten ji však odmítl. Městský soud v Praze v minulosti Jarochovi dvakrát uložil sedmiletý trest vězení, odvolací soud však vždy verdikt zrušil a kauzu vrátil k novému projednání.

Naposledy městský soud trest o dva roky zpřísnil a uložil také desetiletý zákaz činnosti s dětmi, s čímž už byl vrchní soud spokojen. Původní uložení mírnějšího trestu městský soud odůvodňoval tím, že Jaroch je sexuální deviant trpící náklonností k dospívajícím chlapcům. Z revizního znaleckého posudku, který vznikl kvůli rozporům dvou dříve zpracovaných expertiz, však vyplynulo, že Jaroch nemocný není.

Video Odsouzeného trenéra florbalistů Jarocha odvádí policie - Blesk - Richard Veselý
Video se připravuje ...

zauber ( 5. března 2015 05:48 )

Na druhou stranu pokud si skutečně těch 9 let odsedí. Tak si svý užije víc než dost. Jsou známy případy a není jich málo, že 9 let nedostane úchyl ani za bestiální vraždu. A za znásilnění je vyšetřován na svobodě s konečnou podmínkou.

Rumprecht ( 5. března 2015 00:44 )

Pedofilů je třeba se zastávat. Oni jsou to vlastně takoví chudáci,kteří potřebují soucit a trochu lidského tepla.

japos22 ( 5. března 2015 00:07 )

Už to nestihla

Zobrazit celou diskusi