Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Česko vrací část území Polsku. Budou se měnit hranice, překreslovat mapy?

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ljš - 
4. března 2015
10:16

Devět Václaváků! Takovou plochu bude Česko vracet sousednímu Polsku. To odmítlo vládní nabídku, že by místo pozemků dostalo peníze, a hranice naší země se tak budou zmenšovat.

„Poláci mají územní nárok, který uznáváme,“ potvrdil Mladé frontě Dnes ministr vnitra Milan Chovanec. Podle ní si Polsko nárokuje pozemky o rozloze 368 hektarů.

Kde přesně se tato půda nachází, však úřady tají zřejmě proto, aby se s pozemky neobchodovalo. O několika lokalitách už se přesto spekuluje, například o katastru Krnova, Frýdlantu a také o pozemcích obce Vidnava na Jesenicku.

Pozemky dluží Česko svému sousedovi už od padesátých let, kdy komunistický režim upravoval hranici tak, aby ji mohl lépe hlídat. Přestože starostové se proti vrácení pozemků bouří, je nutné, protože i česká strana potřebuje od Poláků vstřícnost v otázce pozemků.

Vlivem častého posouvání hranice a různých dědických řízení jsou v Česku zablokovány často velmi malé, ale lukrativní a klíčové pozemky, na kterých by tuzemští občané rádi podnikali. Kvůli nevyjasněným a často nedohledatelným majetkovým vztahům to ale není možné a je na polské straně, aby v této věci jednala.

pozorovatel2013 ( 10. května 2015 14:55 )

jsem zablokovanej? kde je demokracie, když už nemůžu psát ani svůj názor?

pozorovatel2013 ( 10. května 2015 14:53 )

a to by chtěli Poláci dovážet to svoje jedovaté žrádlo? jděte všichni do hajzlu!!! mám toho akorát tak dost. Šínu polskou jsem nemusel nikdy. Jsou to zloději

anka ( 4. března 2015 14:35 )

kdybychom tu nemeli komunisty, mohli jsme na tom byt stejne jako Rakusane dneska...

zada ( 4. března 2015 13:52 )

Hej naši bratři poláci, kolaboranti s amíckou mocí, tak jen chutě do toho. Hnus!!!

brum ( 4. března 2015 12:50 )

Můj příspěvek je odpověď pro jana1313.

Zobrazit celou diskusi