Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Bratry Michalákovy k adopci nedáme a budou se učit česky, slibují norské úřady

Autor: ČTK, ljš - 
3. března 2015
21:56

Malé vítězství, které ale může znamenat naději! Po skoro čtyřhodinovém jednání s norskými úřady přišel šéf Úřadu pro mezinárodně právní ochranu dětí Zdeněk Kapitán s prvním výsledkem. Děti zřejmě nebudou adoptovány a bude jim umožněno učit se česky.

„Česká strana se ohradila proti úmyslu adoptovat chlapce a zdůraznila, že Česká republika s adopcí těchto svých občanů nesouhlasí. Na to norská strana sdělila, že adopce v obdobných případech zpravidla nepřipadá v úvahu, zejména za situace, kdy na matku stále existují vazby,“ uvedl Kapitán v prohlášení po jednání.

Kapitán tři a půl hodiny jednal s vedením norského Ředitelství pro děti, mládež a rodinné záležitosti (Bufdir), se zástupcem krajského guvernéra pro oblast Buskerud a se zástupci ministerstva pro děti, rovné příležitosti a sociální začleňování a ministerstva zahraničí.

Norský úřad také slíbil, že zajistí, aby děti měly možnost učit se česky. Kapitánovi teď půjde o to, aby v českém jazyce mohl do budoucna probíhat i styk matky s chlapci.

„V otázce zintenzivnění styku s chlapci norská strana uvedla, že tak přísná omezení styku jsou systémově v Norsku méně obvyklá a reflektují závažnost případu. I pro norskou stranu je důležité podporovat opatření pro aktivnější práci s rodinou, nicméně současná úprava styku je nastavena pravomocným rozhodnutím a k její změně může dojít v rámci probíhající revize případu,“ vysvětlil zástupce Česka.

Matka bratrů Michalákových má nyní omezen kontakt se svými dětmi, což norští účastníci dnešní schůzky komentovali slovy, že tak přísná omezení styku jsou systémově v Norsku méně obvyklá a odrážejí závažnost případu.

lalia ( 5. března 2015 14:16 )

Velice zajímavý případ.Vše zahaleno.Nevíme nic jak to bylo a co Norové mají za trumfy,že děti drží.

abaron ( 4. března 2015 07:07 )

čo si tí idioti potrebujú dokázať ?

abaron ( 4. března 2015 07:07 )

akú majú štatistiku s feťačkami a alkoholičkami ???

zauber ( 4. března 2015 06:28 )

Taky máme spoustu českých dětí v Anglii a Kanadě jsou takový tmavší, mluví romsky a místo dvojího občanství dostávají dvojí sociální dávky, tam a tady.

zauber ( 4. března 2015 06:24 )

Ha,ha, české děti neumí ani slovo česky. Mluví česky, alespoň ta Michaláková, nebo používá nějaký norsko-moravský hantec ?

Zobrazit celou diskusi