Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Nejstatečnější miminko Česka: Dominik má další druh leukémie

Autor: Tomáš Koníček - 
4. března 2015
17:56

Jen šest týdnů od narození trvalo štěstí rodiny malého Dominika Němce. Pak chlapečkovi našli zákeřnou nemoc krve. Bojoval a je na cestě k vyléčení. Nyní se ale objevily nové komplikace!

 

Konečně se dostal domů, ale brzy se bude muset zase vrátit do nemocnice. Dominika (7 měsíců) čeká poslední blok chemoterapie a pak transplantace kostní dřeně.

Jenže teď se jeho boj o život ztížil. „Doktoři mají obavy, že se objevil ještě další druh leukémie,“ řekla Blesku maminka Nikol (23) s tím, že by to mohlo přinést výrazné komplikace. „Jde o myeloidní leukémii. Ta si totiž dokáže vybudovat protilátky na chemoterapii. Domišek jevil nějaké její znaky, proto ho doktoři začali léčit i na tento druh,“ řekla Nikol.

Její syn teď absolvoval předposlední dávky chemoterapie. Ta další, už prý poslední, ho čeká za týden. „Doktoři se rozhodli nasadit vysokodávkovou chemoterapii, kterou obvykle dávají dětem až od jednoho roku. Tady museli udělat výjimku,“ řekla maminka.

Její syn byl doma v Ostravě. Pak absolvoval testy a nastoupil do pražského Motola. „Rozjede se vlak, který už nejde zastavit. Na desetidenní chemoterapii naváže samostatná transplantace. Mělo by to být jedenáctého až třináctého března,“ prozradila Nikol.

Dominik pak bude žít v naprosto sterilním prostředí. „Prakticky nikdo k němu nebude smět chodit. Ani tatínek,“ vysvětluje maminka s tím, že i ona bude muset na testy, jestli je zdravá. Sebemenší nemoc by totiž mohla být pro maličkého chlapce smrtelná! První boj už ale statečný Dominik vybojoval a všichni věří, že stejně úspěšně to dopadne i tentokrát!

Zobrazit celou diskusi