Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zavražděného Putinova kritika vystavili v rakvi! Rusko dalo zákaz smutečním hostům!

Autor: ČTK - 
3. března 2015
09:18

Tisícové zástupy truchlících, které se táhnou parkem v centru Moskvy k Scharovově středisku. Tam byla vystavená otevřená rakev s tělem se čtyřmi dírami po kulkami v zádech zavražděného kritika Vladimira Putina Borise Němcova (†55), který byl zastřelen v pátek v noci před branami Kremlu. Rusko pečlivě probralo seznamy hostů a některé přední politiky nevpustilo do země.

Pohřeb proběhl v poledne na Trojekurovském hřbitově, do té doby se lidé mohli poklonit vystaveným ostatkům Borise Němcova. Většina truchlících byli přesvědčení liberálové, které Němcovova vražda pobouřila. "Byl naší nadějí," uvedla postarší žena, která přišla uctít Němcovovu památku. Těsně po poledni se rakev s Němcovovým tělem vydala na cestu moskevskými ulicemi a sní i stovky truchlících.

Podle ruských médií zastupovaly evropské státy na Němcovově pohřbu většinou velvyslanci, očekávala se účast stálého zástupce Evropské unie v Rusku Vygaudase Ušackase. Některé zahraniční smuteční hosty Rusko na Němcovův pohřeb nepustilo.

Povolení k cestě nedostal z Moskvy předseda horní komory polského parlamentu Bogdan Borusewicz. Podle oficiální zprávy ruského velvyslanectví ve Varšavě má jít o odvetu za to, že předsedkyně Rady federace, horní komory ruského parlamentu, Valentina Matvijenková má zakázaný vstup do EU.

Na moskevském letišti Šeremeťjevo skončila v noci na úterý cesta lotyšské europoslankyně Sandry Kalnieteové. Podle baltské agentury BNS jí bylo sděleno, že její pobyt v Rusku je nežádoucí, a byla přinucena k odletu ze země.

Kalnieteová měla na pohřbu zastupovat Lotyšsko a lidoveckou frakci v Evropském parlamentu. Riga v protestní nótě uvedla, že postup ruských úřadů je v příkrém rozporu se zásadami lidskosti a poškozuje lotyšsko-ruské vztahy.

Pohřbu se nezúčastnila ani Hanna Durycká, Němcovova přítelkyně, která v noci opustila Moskvu a odletěla do rodného Kyjeva. Vzhledem ke svému těžkému psychickému stavu podle advokátů nebyla schopna smuteční ceremonie absolvovat. Jako korunní svědek Němcovovy vraždy je prý nicméně ochotna se k případnému výslechu do Ruska vrátit.

Němcova v noci na sobotu nedaleko Kremlu zastřelil čtyřmi ranami z pistole neznámý pachatel. Podle dnešní zprávy vyšetřovatelů pátrání po vrazích intenzivně pokračuje, žádné konkrétní výsledky ale policejní informace neobsahuje.

Mnozí z opozičních vůdců jsou přesvědčeni, že smrt někdejšího vicepremiéra si objednal Kreml jako odvetu za Němcovovu nesmiřitelnou kritiku prezidenta Vladimira Putina. Sám prezident prohlásil, že cílem vraždy může být snaha destabilizovat vnitropolitickou situaci v Rusku.

jana1313 ( 4. března 2015 00:30 )

Jdi se lepit s tím tvým pomateným blábolením někam jinam, úchyle.

123automobil ( 3. března 2015 19:53 )

jana1313 ( 3. března 2015 18:26 )

Kapturek psal i "stejne za timhle stoji on (Putin), zlodejsky vrah v cele ruska", tudíž jsem reagovala souhrnně na tvůj i jeho komentář. Sama nikoli sám (jelikož nick jana by si dal muž jedině kdyby byl úchyl jako kobyla) si klidně odpovím: zaprvé Putin kritiku bytostně nesnáší, přímo z ní šílí, zadruhé Putin chtěl zabránit tomu aby se díky Němcovovi proti němu stavělo ještě víc lidí než doposud. Němcov měl totiž tu schopnost probouzet lidi z letargie a ukazovat jim pravdu dobře pochopitelným způsobem. Jeho vražda sice strhla vlnu nevole ale bouřej se pouze ti co byli proti Putinovi i dřív. Pokud se přidají i nějací noví, zdaleka jich nebude tolik jako těch, co by v blízké budoucnosti dokázal proti Putinovi postavit Němcov.

gabreta ( 3. března 2015 17:58 )

Já s tím zastřelením reagoval na kapturek a ne na zastřelení Němcova!! Základ je, položit si otázku, co by ta vražda Putinovi přinesla a k čemu pomohla! Odpovíš si sám.

jana1313 ( 3. března 2015 17:37 )

Němcov nebyl prezident a dá se souhlasit s tím, že za vraždou Němcova je s velkou pravděpodobností právě Putin. Právě prezidenti (či jíní vůdcové země) nechávají od nepaměti svoje odpůrce střílet či jinak vraždit právě v zemích které fungují na stejném nebo podobném principu jako Putinovo Rusko.

Zobrazit celou diskusi