Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kapitán jede do Norska vyjednávat o chlapcích Michalákových. Ale sociálka ho odmítla

Autor: ljš, ČTK - 
2. března 2015
14:01

Chce vyjednat častější schůzky a výuku češtiny. Ředitel brněnského Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí (ÚMPOD) Zdeněk Kapitán bude v úterý jednat v Norsku o případu chlapců Michalákových. Setká se se zástupci partnerského norského úřadu pro děti, mládež a rodinné záležitosti. Samotná sociálka, která děti matce odebrala se s ním ale sejít odmítá.

„Vše, co je základem jednání, už dřív řekl pan premiér,“ uvedl Kapitán. Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) před nedávnem řekl, že by šéf brněnského úřadu měl v Norsku s partnerským úřadem jednat například o frekvenci schůzek synů s matkou i s dalšími českými příbuznými či o výuce češtiny pro oba hochy.

Eva Michaláková ale u Kapitánova jednání s norskými úředníky v úterý nebude. „Po pravdě řečeno, moc bych si přála být přítomna. Ale na základě toho všeho, co jsem zažila při jednání s norskými úřady a sociální službou, moc velké očekávání nemám,“ uvedla Michaláková.

Kapitán se sejde se zástupci norského ředitelství pro děti, mládež a rodinné záležitosti (BUFDIR). Tato instituce se zabývá ochranou dětí a rodin, věnuje se ale i prosazování rovnosti a nediskriminace pro obě pohlaví, postižené či příslušníky sexuálních menšin.

Schůzka přímo s pracovníky sociální služby (Barnevernet) není v programu. Už dřív příslušná „sociálka“ brněnskému úřadu odpověděla, že přímá jednání s ní nejsou možná. Vyvolat je prý mohou jen advokátky matky a uskuteční se, když to sociální úřad uzná za vhodné. Advokátky pak uvedly, že jednání za vhodná nepovažují. Také s norskými právničkami by se měl Kapitán sejít.

Norská sociální služba odebrala české matce a otci děti v květnu 2011 pro podezření ze zneužívání a zanedbávání. Policie případ odložila a obvinění nepadlo. Norský soud ale považoval zjištění za závažná a rozhodnutí sociální služby potvrdil. Dnes devítiletý Denis a šestiletý David vyrůstají odděleně ve dvou pěstounských rodinách. Matka je chce získat zpět. Zatím s odvoláními neuspěla. V prosinci požádala v Norsku znovu o přezkoumání případu. Podle norské advokátky by rozhodnutí mohlo padnout do pololetí.

babana ( 2. března 2015 18:15 )

Ono to u některých lidí nemusí být o "fandění Michalákové". Těch profláknutých případů jejich juvenilní justice a praktiky jejich "sociálky" mnoho lidí nejen z ČR zvedá ze židle...

prdyvrdy ( 2. března 2015 17:57 )

hele já taky nepodléhám dámské hysterii, bijí a kradou naše děti. Mě se Michaláková nelíbí, nevěřím jí ani slovo, a divím se, že se naši papaláši do toho motají. Jo s tím hop hop jsi mě dostal, zrovna mě to napadlo a teď jsem tě dočetl My jsme vcelku nevzdělaný a proto hodně naivní národ, co nám řeknou tomu věříme. A jinak omluva kdysi jsem tě napadal

babana ( 2. března 2015 17:50 )

Norsko není signatářem haagské úmluvy o vzájemném uznávání soudních rozhodnutí v těchto věcech, nejsme (ČR) povinni uznat jejich rozhodnutí a naopak tedy máme právo požadovat jejich vydání do ČR a zvláště v případě, kdy jako občané ČR nespáchali v jejich jurisdikci skutek u nich trestný. Ty děti podléhají českému právnímu pořádku, resp. českým zákonům, které se na ně, jako na občany ČR vztahují.

banan25 ( 2. března 2015 17:48 )

A na základě těch faktů dospěl soud k danému rozsudku a navíc, když se s těmito spisy seznámil p. Kapitán, veřeně prohlásil že za této situace by téhle matce odebrali děti i v ČR. A ted najednout jede lobovat ?? To si nějak kaká na hlavu ? Samozřejmě - situace je taková že když do toho začali sluníčkářsky kecat Zeman i Sobotka, dost p. Kapitán asi nůž na krk ... buď chce být nezměstnaný, nebo se musí snažit aby ti dva jmenovaní nevypadali jako úplní blbci

mememumu ( 2. března 2015 17:44 )

To je naprostý nesmysl, laická veřejnost sotva ví, že existuje MSD a ESL, natož který má jaké kompetence. Podstatné je pro laickouveřejnost jen a pouze sdělení, že mezinárodní soud již ve věci Michaláková rozhodoval, a stížnost označil za zjevně nedůvodnou, když v daném případě nedošlo k žádnému proušení práv a svobod. To je pro laika jediné významné sdělení - zvlášť v souvislosti s mediálními výkřiky, že se to má hnát k mezinárodnímu soudu. Nemá. Už to tam bylo. A paní Michaláková to I TAM projela.

Zobrazit celou diskusi