Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Česko se podílí na financování džihádistů: Je velmocí v pašování nosorožčích rohů

Autor: oj - 
2. března 2015
11:40

Jako pašerácká velmoc nosorožčích rohů se Česká republika stala důležitým článkem ve financování islámských teroristů v Africe. Jen v roce 2013 byl zabaven kontraband za 100 milionů korun. Podle odhadů celníků je to pouhá desetina. Na nelegálním transportu se u nás podílí hlavně Vietnamci, kteří zboží přeprodávají do své domoviny a do Číny. Jihoafrická republika už kvůli tomu přestala Čechům vydávat povolení k lovu.

Poptávka po nosorožčích rozích dramaticky stoupá. „V roce 2007 jich bylo nelegálně zastřeleno 13, ale v roce 2014 to bylo už 1 215. Hodnota jednoho kilogramu nosorožčího rohu je na černém trhu až 65 000 dolarů. Roh dospělého jedince může vážit až deset kilogramů. To je 15 milionů korun za jediný roh. Podobná situace je u slonoviny, kde se cena pohybuje kolem tří tisíc dolarů za kilogram. Ročně pytláci nelegálně odstřelí asi 40 000 slonů,“ uvedl pro server Lidovky.cz šéf České inspekce životního prostředí Erik Geuss.

Na astronomické ceně za kilogram rohu se podílí několik faktorů. Protože je nosorožec ohrožený druh, jedná se o surovinu s velmi omezenou dostupností. Dalšími důvody jsou účelově šířené lži. „Některé národy v Asii věří, že konzumace nadrceného nosorožčího rohu má zázračné léčivé účinky, třeba podporuje potenci a léčí kocovinu,“ popsal Geuss. Objevily se prý i zprávy, že rohovina dokáže léčit rakovinu.

Pašují hlavně Vietnamci

Česká republika se stala pašeráckou velmocí hlavně kvůli početné vietnamské komunitě. Na obchodu se podílí z 36 %. Vietnam spolu s Čínou jsou hlavní cílovou zemí pro vývoz nosorožčích rohů. „Ty se sem dostanou z Afriky, tady se odkoupí a jsou dále pašovány do Vietnamu,“ vysvětlil ředitel inspekce.

Podle zástupců, kteří na konferenci zastupovali Mosambik a Jihoafrickou republiku, jsou výnosy z nosorožčích rohů důležitým příjmem některých teroristických skupin v Africe, převážně některých odnoží al-Káidy. „Byla zjištěna přímá souvislost se skupinou, která podnikla před dvěma lety útok na obchodní dům v Nairobi. Tato skupina je podle informací Interpolu z 60 procent financována ilegálním obchodem s nosorožčími rohy, slonovinou a podobně,“ dodal Geuss. S teroristickou skupinou al-Šabáb sympatizuje i obávaná zrůda Džihádista John.

ruudazvostravy ( 2. března 2015 11:53 )

No kchůrva,pjekná prasečyna.Prej tejť přyšly taki na to,že těm Čýhátystům budou eště pašovat parohi,kerí jym nabýdnou za ňákou pjetku manželki vot svejch záletnejch starejch.

Zobrazit celou diskusi