Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Oběti masakru v Uherském Brodě uctil i premiér Sobotka: Odpoledne město pohřbí první oběť

Autor: dce, ČTK - 
2. března 2015
09:14

Tichou pietou v pondělí ráno uctil památku obětí střelby v Uherském Brodě premiér Bohuslav Sobotka. Dnes také v Uherském Brodě proběhne první pohřeb jedné z obětí masakru.

Premiér Sobotka se v pondělí ráno zastavil u pietního místa před restaurací Družba, aby podobně jako prezident Zeman uctil památku obětí úterního masakru. Kytici s premiérskou standartou a svíčku přidal k tisícům dalších, které poblíž místa ohromného neštěstí hoří již několik dní. Obětem se i se svými kolegy také uklonil.

„Zastavil jsem se zde v Uherském Brodě, abych uctil památku obětí střelby v restauraci Družba. Je to tragédie a musím říci, že jsem smutný z těch zmařených, zbytečně zmařených lidských životů,“ řekl České televizi Sobotka. „S ministrem vnitra jsme se dohodli, že ve středu předložíme vládě návrh na to, aby se ve čtvrtek v poledne rozezněly sirény po celé České republice, abychom si společně se všemi občany v České republice mohli připomenout památku obětí střelby tady v Uherském Brodě,“ dodal.

Příbuzní se dnes v Uherském Brodě naposledy rozloučí se ženou, která je jednou z osmi obětí střelby v restauraci Družba. V týdnu už jsou naplánovány pohřby dalších tří lidí, které minulý týden zastřelil třiašedesátiletý muž. Útočník poté zbraň obrátil proti sobě. 

Třiašedesátiletý muž zastřelil minulý týden v úterý v restauraci sedm mužů a jednu ženu ve věku 27 až 66 let, k nimž zřejmě neměl žádný bližší vztah. Jedna žena byla při střelbě zraněna. Jeden z hostů přežil masakr schovaný na toaletách restaurace. Druhým východem uniklo z restaurace osm lidí včetně provozovatele podniku. Podle médií další tři lidé utekli předním východem, když jeden z nich židlí na chvíli zneškodnil pachatele. 

Policisté znají předběžné výsledky pitev, takže všech osm obětí střelby i střelec již mohou být pohřbeni. Rodina útočníka vyjádřila soustrast pozůstalým obětí a uvedla, že se už léta se střelcem nestýkala. Střelba vyvolala diskusi o změnách v udělování zbrojních průkazů. Útočník střílel z legálně držených zbraní. 

Video Zprávy: Mynářova nevěsta si tyká se Zemanem. Týden smutku v Brodě a KRIZE u Vojtků! - Blesk TV
Video se připravuje ...

tajna1509 ( 2. března 2015 11:43 )

 kasdy se vam politikum vys.re na vase uctivani pamatky podivejte se co jste udelali z lidi zmetci

ivoadler ( 2. března 2015 11:33 )

Nebudem si nic nalhávat, Sobotka je nevýrazný, ale vládní krize se zatím zaplať pánbu nekonají.

ivoadler ( 2. března 2015 11:30 )

 Který vrcholový politik ještě nebyl v Uherském Brodu? Tak fofrem, než oběti pohřbí. Položení kytičky se počítá. Mrtvým to ale moc nepomůže.

cid2000 ( 2. března 2015 11:30 )

Pro lalia:............jen to prostě tak cítím, že není lídr.Podtrhnul v minulosti Zemana atd.Vylezl po jiných zádech do horního patra.Hodnotím jej jako team leadera/tým lídra!!Paroubek měl jiskru.Ve volbách dokázal více naž Sobotka a odešel,že měl málo hlasů.To tenhle kývač úředník nikdy nedokáže!!Není člověk co strhne masy lidí,kteří za ním půjdou!!Je to můj osobní pohled.Daleko lepší byl Paroubek!!Člověk cítil, že má ČSSD vůdce v ten okamžik.Né monotóní kejval.Byl jsem volič ČSSD.Ale co předvedl Zaorálek svejma postojema,prohlášeníma k Ukrajině,nacistům,které podporuje náš stát a hlavně jednostranný postoj ČSSD ke Kyjevu, tak u mě tahle parta skončila!!

lalia ( 2. března 2015 10:59 )

tggb,Ty nevíš,že to je právě plus pro Sobotky,že je v politice profesionál ? Kdo to neuznává je obyčejný negramota.

Zobrazit celou diskusi