Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

V Nigérii ubili mladou dívku: Mysleli, že je teroristka!

Ruzzuřený dav ubil v Nigérii nevinnou dívku.
Ruzzuřený dav ubil v Nigérii nevinnou dívku.  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, ljš - 
2. března 2015
08:49

Utloukli ji holemi jako zvíře! Rozzuřený dav na severovýchodě Nigérie ubil mladou dívku, která údajně plánovala spáchat sebevražedný atentát, to se však nepotvrdilo. Její mrtvé tělo pak lidé na tržišti zapálili. Policisté na místě kromě údajné pomocnice atentátnice nikoho nezatkli.

Dívka na sebe ve městě Bauchi, asi 300 kilometrů severovýchodně od nigerijské metropole Abuja, prý přilákala pozornost tím, že se nechtěla nechat prohledat při vstupu na tržiště. Skupina nakupujících dívku přemohla a pod jejími šaty údajně objevila dvě láhve s blíže neurčenou tekutinou. Poté ji prý přítomní ubili holemi.

Podle mluvčího policie Mohameda Haruny je nepravděpodobné, že dívka ve skutečnosti chtěla spáchat teroristický útok, neboť se při napadení neodpálila. Označil ji za oběť „rozhněvaného davu“.

Jen v tomto týdnu spáchali sebevražední atentátníci na severu Nigérie přinejmenším čtyři útoky, při nichž zahynulo přes 50 lidí. Nejméně ve dvou případech byly útočnicemi mladé ženy a dívky. Nejmladší z nich bylo kolem 10 let. Podle úřadů stojí za teroristickými činy radikální islamistické hnutí Boko Haram.

Islamisté hrozí, že pomocí teroru znemožní parlamentní a prezidentské volby, které by se měly v zemi konat 28. března. Termín hlasování už úřady kvůli bezpečnostní situaci jednou přeložily. Původně měli jít Nigerijci k urnám již 14. února. Volby a všeobecně demokracii považují milice Boko Haram za „zkaženou západní ideu“.

Nigérie ve spolupráci s dalšími západoafrickými zeměmi – Kamerunem, Nigerem, Čadem a Beninem – dokončuje přípravu mezinárodní mise, která má za cíl zničit radikály z Boko Haram.

Při jejich útocích za posledních šest let zahynulo asi 13 000 lidí. Z domovů před nimi uprchlo asi 3,2 milionu obyvatel země. Zhruba polovina z nich žije v nuzných podmínkách v táborech v Nigérii, druhá polovina v Nigeru, Čadu a Kamerunu. Boko Haram se snaží vytvořit vlastní stát s přísnými islámskými pravidly.

lalia ( 2. března 2015 10:32 )

Asi svět žije v středověku.To není možné co se děje v 21.století.Neuvěřitelné.

cityjail ( 2. března 2015 10:21 )

Kdo seje vítr sklízí bouři.Islamisté jen sklízí co zasili.To že je mezi lidmi strach a jednají zkratovitě,je jejich dílo.Je divné,že ubili "nevinnou" která měla pod oděvem flašky "jakési tekutiny" když to nic nebylo,proč to schovávala?A nebo tak docela nevinná nebyla?Tihle lidé stejně svůj džihád mohou vést jen do doby,než jim dojdou zdroje pak se pobilou navzájem jako krysy.

Zobrazit celou diskusi