Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

KLDR odpálila střely krátkého doletu: Prý na protest proti cvičení USA

Autor: ČTK - 
2. března 2015
07:39

Severní Korea dnes odpálila ze svého východního pobřeží dvě střely krátkého doletu, které po asi 490 kilometrech dopadly do moře. Rakety KLDR odpálila jen několik hodin před začátkem pravidelného společného vojenského cvičení Jižní Koreje a USA, napsala agentura Reuters. Severokorejské odpálení raket vzápětí ostře kritizovalo Japonsko, podle nějž představovalo ohrožení námořního i leteckého provozu. 

Pchjongjang označuje pravidelné americko-jihokorejské vojenské manévry za přípravu války a „nácvik invaze“ do KLDR. Cvičení potrvá do konce dubna. 

KLDR odpálila rakety do moře, aniž vyhlásila jakoukoli zónu bez lodního či leteckého provozu, což je podle Soulu jasná provokace. „Pokud KLDR bude provádět provokativní kroky, naše armáda ostře a tvrdě zakročí tak, aby toho Severní Korea litovala do morku kostí,“ řekl mluvčí jihokorejského ministerstva obrany. 

Také Pchjongjang vystupňoval rétoriku; mluvčí vrchního štábu armády prohlásil, že Washington a Soul by se měly za společné manévry stát terčem „nelítostných útoků“. 

Severní Korea testuje často své střely krátkého doletu, které jí mezinárodní společenství nezakazuje. OSN zavedlo sankce proti KLDR jen za její odpalování raket dlouhého doletu. 

V reakci na chystané každoroční vojenské cvičení Američanů a Jihokorejců Severní Korea už začátkem února také cvičně odpálila novou řízenou střelu určenou k ničení nepřátelských plavidel. 

Pchjongjang letos nabídl, že zastaví jaderné testy, pokud Washington manévry odvolá. Spojené státy nabídku odmítly s tím, že cvičení mají obranný charakter.

jozefe ( 2. března 2015 08:54 )

A tu neumírají lidi každí den vraždy korupce a máme demokracii.

tgbg ( 2. března 2015 08:26 )

Idiotský komunistický spratek si má raději všímat svého komunistického koncentráku KLDR. Lidi v něm umírají hladem!!! Ostatně jako v každém komunistickém státě.

Zobrazit celou diskusi