Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zázrak přírody: Erupce vytvořily v oceánu nový ostrov. Dál a dál roste!

Autor: simao - 
2. března 2015
05:22

Tyhle sopečné erupce v Tichém oceánu nejsou jen tak obyčejné. U pobřeží ostrova Nišinošima zhruba tisíc kilometrů jižně od Tokia totiž vytváří novou pevninu! Z oceánu se tak vynořil ostrůvek, který se však dále zvětšuje. Za loňský rok se zvládl zvětšit zhruba desetkrát a roste dál.

Magma a láva nejprve vytvořily v Tichém oceánu nový, malý a nezávislý ostrůvek. A to nedaleko pobřeží neobydleného ostrova Nišinošima. Postupně však došlo k tomu, že se oba ostrovy spojují. Za posledních 15 měsíců se ostrovy dále propojily a vzniká větší a větší útvar. A to všechno díky vytrvalé sopečné činnosti. Ta v této oblasti opětovně začala 20. listopadu 2013 a od té doby takřka neustává.

Ostrovy se zájmem pozoruje i japonská pobřežní stráž. Upozornila mj. na to, že vedle samotného procesu je pozoruhodné i zabarvení vody v této oblasti – díky minerálům a působení sopečných plynů. Patrné je to především při pohledu ze vzduchu. Lodím je ostatně doporučeno se ostrovu vyhýbat – jak je patrné z posledních snímků, je zde stále přítomné žhavé magma, které se na růstu ostrova nemalou měrou podílí.

Formování zcela nového ostrovního útvaru přitom rozhodně není tak častý jev. Ostrov má nyní zhruba dva a půl kilometru čtverečních a utěšeně roste dál – jako takový japonský Otesánek.

Od války v Tichomoří se v japonských vodách objevilo čtyři až pět nových ostrůvků. Jeden z nich vznikl v roce 1986, ale po dvou měsících zase zmizel. Jiný se vynořil v září 1973 rovněž v blízkosti ostrova Nišinošima. Ten mimochodem patří do souostroví Boninských ostrovů. Nejznámější z nich je Iwodžima. Jde o ostrov, o který armáda USA za druhé světové války urputně bojovala s Japonci.

tgbg ( 2. března 2015 06:46 )

Jsem zvědavý, kdy nový rádoby světovládce rusák Putin tento ostrov obsadí svými fašisty a prohlásí za novorusko.

Zobrazit celou diskusi