Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Komentář: Dejte Řekům šanci, seberte jim euro!

Řecký ministr financí Janis Varufakis, jeden z hlavní aktérů řecké frašky. Komentář Petra Holce
Řecký ministr financí Janis Varufakis, jeden z hlavní aktérů řecké frašky. Komentář Petra Holce  (Autor: Reuters, Archiv Blesku)
Autor: Petr Holec - 
2. března 2015
05:55

Německý parlament schválil další peníze pro Řecko a všem se znovu ulevilo. Přinejmenším na čtyři měsíce, kdy se ostudný rituál bude opakovat. Ostudný proto, že obě strany už několik let lžou: věřitelé Řecka včetně zemí eurozóny a Evropské centrální banky předstírají, že Řecko nezbankrotovalo, zatímco Řekové předstírají reformy a šetření.

Výsledkem není nic jiného než oboustranná radikalizace. Nejčtenější německý deník Bild žádal německé poslance, aby hlasovali proti další pomoci Řecku, a vlastní čtenáře, aby se fotili se slovem „Nein!“. Řecký ministr financí pro změnu v rozhovoru pro Charlie Hebdo varuje, že se Řekové zradikalizují, pokud jim věřitelé částečně neodpustí jejich dluhy, které se stále zvyšují. Úplně bych jeho slova nepodceňoval: poslední události ukazují, že Charlie Hebdo občas umí jisté věci předznamenat.

Není to ani řecká tragédie, ani komedie, spíš fraška. Řekové vstoupili do eurozóny podvodem, když tradičně zfalšovali vlastní statistiky, a teď se v ní podvodem i udržují, když realitu falšují jejich věřitelé – především EU. Ta se dnes natolik bojí řešit vše ošklivé, že na problémy radši jen hází peníze svých daňových poplatníků. Ani se nedivím: nejen naši královsky přeplacení europoslanci v Bruselu dávno zapomněli, jak chutná práce. Teď znají spíš francouzský sýr.

Řecko samozřejmě dávno nemá v eurozóně co dělat. A zvlášť po vítězství radikální SYRIZY, před nímž se mnozí Řekové netajili tím, že přestávají platit různé daně, protože vědí, že se SYRIZOU se vrací staré dobré časy: utrácejte, opalujte se, choďte brzy do důchodu a on to někdo zaplatí. Teď například i mnohem chudší Slováci. Ani se nedivím, že Evropská centrální banka teď mluví o potřebě „stabilizace řecké platební kultury“. V rámci ní by měla Řecku utnout veškerou pomoc a nechat ho zbankrotovat a obnovit vlastní měnu. Ostatně v Americe bankrotu říkají druhá šance a dobře vědí proč. Podívejte se třeba na Donalda Trumpa!

Petr Holec, komentátor Blesk.cz a redaktor týdeníku Euro

mememumu ( 2. března 2015 16:21 )

No on je problém, že prostě v Řecku dlouhodobě nefunguje stát. Jako bylo by hezký, aby fungovat začal, ale je to hodně hodně naivní - asi jako marxismus, ke kterému se hlásí jejich současný ministr financí.

anka ( 2. března 2015 15:55 )

s jakym zadluzenim....kdo by nam pujcil pred 89...nikdo...takze vsechno se tu rozpadalo...nechat to dalsich 10 let byli bychom na urovni Kuby...

anka ( 2. března 2015 15:53 )

az se recka vlada nauci, aby rekove platili dane, hned tam bude lepe....- jenze kdo a kde muze plati vsechno v hotovosti, aby nemusel platit dane...

tgbg ( 2. března 2015 12:04 )

Neřeš ho. Komunisti vždycky lžou.

mememumu ( 2. března 2015 10:49 )

Ne, to skutečně nezpůsobil. Maximálně se dá tvrdit, že nemít euro (nikoliv nebýt v EU), tak si mohli průběžně procházet devalvací a inflací. A že by se i tak měli líp? No, odvážné tvrzení.

Zobrazit celou diskusi